top of page

Welkom op mijn blog

Ik deel jullie graag mijn kennis en ervaringen als fotograaf. In deze artikels leg ik concepten uit de fotografie uit, geef ik tips & tricks over bepaalde technieken of tracht ik jou te inspireren om zo ook een betere fotograaf te worden.

Vind je een artikel leuk? Gebruik dan de social media knoppen onder het artikel om het te delen!

Zoeken

Creatief flitsen : BMX

The making of...

Kampioene Elke Vanhoof springt met haar BMX door een poederwolk
BMX'ster Elke springt door een poederwolk.

In deze post neem ik jullie mee achter de schermen van een best wel spectaculaire fotoshoot. Jaren geleden maakte ik het project Sportvrouwen. Een reeks waarbij ik een aantal straffe dames uit verschillende sporten ben gaan portretteren. Die reeksen zijn nog te vinden op de website www.sportvrouwen.eu en op deze Facebook pagina.

Tijdens het project werkte ik voor het eerst met BMX kampioene Elke Vanhoof.

Intussen was ik gestopt met het project Sportvrouwen en ben ik als spin-off daarvan met een danseres en poeder beginnen experimenteren. En al een hele tijd had ik het idee om ergens iets met poeder en een fiets te doen. Maar ik wist niet goed hoe ik het moest realiseren.Poederblusser

Op een bepaald moment kreeg ik het idee om met een poederblusser te werken. Via via kon ik 2 lege poederblussers met bijhorende CO2 patronen en een CO2 blusser bemachtigen. Ik vertrelde mijn plannen aan Elke en zij was direct bereid om dit idee te realiseren. Het was een beetje zoeken naar een geschikt moment, want de weersomstandigheden moesten gunstig zijn. Het mocht uiteraard niet regenen en er mocht ook niet te veel wind zijn. Op 18 oktober 2020 was het zo ver en trokken we naar het BMX parcours in Ravels.


Lichtopstelling


Godox AD600B. Een krachtige flitser op batterij
Godox AD600B. Een krachtige flitser op batterij

Een rode draad doorheen mijn Sportvrouwen project, was een opstelling met 3 flitsers. Voor deze shoot gebruikte ik de Godox AD600B, een super krachtige 600Ws flitskop op een batterij. Deze flitsers hebben een hoog vermogen en geven dus veel licht. En toch hebben ze een zeer korte flitsduur, waardoor je er beweging mee kan bevriezen. En het feit dat ze op een batterij werken, kan je ze overal inzetten zonder afhankelijk te zijn van een stopcontact.Een 3-flitser opstelling die ik vaak gebruik om sporters te fotograferen
Een 3-flitser opstelling die ik vaak gebruik om sporters te fotograferen

Om volledige controle te krijgen over het licht, werk ik voor dit soort shots steeds 's avonds. Eens de zon onder gaat, neemt de hoeveelheid natuurlijk licht snel af en kan je dat volledig dichtknijpen door de juiste camera instellingen te gebruiken (1/250, f8, ISO 64). Het licht op de foto is dus enkel en alleen flitslicht.


Ik plaats bij deze opstelling 2 flitsers achter mijn model, onder een hoek van 135° t.o.v. de camera. Wat heel belangrijk is, is dat deze flitsers mooi symmetrisch zijn opgesteld t.o.v. het model en dat ze beide op de zelfde flitsintensiteit flitsen. Deze 2 flitsers zullen voor een "rim light" zorgen. Een rim light is een contour van licht rond je model. Een belichting die heel vaak wordt gebruikt bij atleten, omdat het de spieren mooi accentueert. Het zorgt ook dat de persoon loskomt van de achtergrond.


Wanneer je met poeder werkt, is het ook belangrijk om dat poeder langs achter te belichten. Daardoor komt het poeder veel beter tot zijn recht, krijgt het veel meer dimentie, dan wanneer je het poeder langs voor zou verlichten. Dat is dus de 2e taak van die 2 flitsers achteraan.

Rim light wordt vaak gebruikt om sporters te accentueren
Rim light wordt vaak gebruikt om sporters te accentueren

Voor de rim light flitsers gebruik ik enkel een reflector. Dit geeft hard licht, maar die contour mag best wel afgelijnd en hard zijn. Het rim light alleen is echter niet voldoende. We hebben nog een extra frontale lichtbron nodig om het contrast te balanceren het model te verlichten. Hiervoor gebruik ik een grote octa softbox van 1m50. Dit geeft een zacht invullicht.

Golf speelster verlicht met een rimlicht
Alleen rim light is niet voldoende, het beeld heeft een té groot contrast.

Het rim light in combinatie met het invullicht
Het rim light in combinatie met het invullicht

Het shot zelf

Het maken van de foto zelf, komt vooral neer op timing. Omdat we toch best wat vermogen vragen van die flitsers, kan je eigenlijk maar één foto per poging maken. De flitsers kunnen niet snel genoeg opladen om meerder flitsen kort na elkaar te geven. Zowel Elke met haar BMX, Vince met de brandblusser als ikzelf achter de camera moesten dus perfect op elkaar zijn ingespeeld. In onderstaand filmpje krijg je een idee hoe het in zijn werk ging.Elke Vanhoof powder photoshoot BMX
She's got the pow(d)er

Hartelijk bedankt Elke Vanhoof!Wil je zelf meer leren over flitsfotografie?

Momenteel kunnen er door de covid-situatie geen workshops strobist- en flitsfotografie plaatsvinden. Schrijf je in op mijn nieuwsbrief, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe workshops georganiseerd worden.

195 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page