Welkom op mijn blog

Ik deel jullie graag mijn kennis en ervaringen als fotograaf. In deze artikels leg ik concepten uit de fotografie uit, geef ik tips & tricks over bepaalde technieken of tracht ik jou te inspireren om zo ook een betere fotograaf te worden.

Vind je een artikel leuk? Gebruik dan de social media knoppen onder het artikel om het te delen!

Zoeken

Een juist belichte foto : de belichtingsdriehoek

Wat is een correct belichte foto? Heel simpel gesteld : een foto die er perfect uitziet.

Niet te donker, niet te licht, maar juist goed.


Deze blogpost is een volledig hoofdstuk uit mijn "Digitale Fotografie Handboek ". Wil je meer leren over fotografie? Dan kan je het e-boek bestellen in mijn webshop.

Een onderbelichte, juiste en overbelichte foto

De sensor

Om te weten hoe een camera een beeld maakt, moeten we tot in het diepste van de camera gaan kijken : de sensor is het hart van de camera. Het is een chip die de eigenschap heeft dat hij licht (energie) kan omzetten in elektriciteit. Die elektriciteit wordt dan door een processor (een computer) uitgelezen en verwerkt tot een digitaal beeld.

Een sensor is een array van miljoenen lichtgevoelige celletjes. Elk van die celletjes zal zijn deeltje licht opvangen en omzetten in een bepaalde hoeveelheid elektriciteit. De celletjes zijn enkel in staat om de hoeveelheid licht om te zetten in elektriciteit, maar ze kunnen geen kleuren “zien”.


Om de cellen kleurgevoelig te maken, wordt er over de sensor een masker met gekleurde filtertjes gelegd. Dit wordt het Bayer-masker genoemd. De groene filter laat enkel groen licht door, de rode filter enkel rood licht en de blauwe filter enkel blauw licht. Uit de lessen fysica weet je waarschijnlijk wel nog dat je met deze 3 basiskleuren, alle mogelijke kleuren kan samenstellen.


In de sensor worden 4 celletjes - 2 groene, 1 rode en 1 blauwe – samengenomen en dat noemen we een pixel. De moderne camera’s hebben vele megapixels, dus vele miljoenen van deze kleur- en lichtgevoelige pixels.


De emmertjesanalogie

Om je makkelijk voor te stellen wat belichting nu precies is, ga ik de emmertjesanalogie gebruiken.

  • Een goed belichte foto, is een volle emmer, precies tot aan de rand gevuld.

  • Een foto die te weinig belicht is, onderbelicht, is een emmer die niet helemaal vol is.

  • Een foto die te veel belicht is, overbelicht, is een emmer die overloopt.

belichting uitgelegd met de emmer analogie

De belichtingsdriehoek

Ik zeg steeds : fotografie is niet moeilijk. Er zijn amper 3 parameters die de belichting van je foto gaan bepalen:

  • De sluitertijd

  • Het diafragma

  • De ISO-waarde

Fotografie : belichtingsdriehoek

In de volgende paragrafen bespreek ik de drie parameters en hun invloed op de belichtingsdriehoek.


De sluitertijd

De sluiter (shutter in het Engels) is een mechanisme dat voor de sensor zit en dat razend snel en met een grote precisie open en dicht kan gaan. Door de sluiter open en dicht te laten gaan, kan men precies bepalen hoelang er licht op de sensor valt.