top of page

Welkom op mijn blog

Ik deel jullie graag mijn kennis en ervaringen als fotograaf. In deze artikels leg ik concepten uit de fotografie uit, geef ik tips & tricks over bepaalde technieken of tracht ik jou te inspireren om zo ook een betere fotograaf te worden.

Vind je een artikel leuk? Gebruik dan de social media knoppen onder het artikel om het te delen!

Zoeken

Een wazige achtergrond in 4 stappen.

Bijgewerkt op: 3 mrt. 2021


Je kent ze wel: die foto's waarbij de persoon of het voorwerp op de voorgrond scherp is en de achtergrond zo mooi wazig. In vaktermen noemen we dat een kleine scherptediepte. De wazige achtergrond zelf noemen we bokeh. Wil je dat zelf ook kunnen? Wel, volg dan deze 4 stappen.


  1. Zorg dat er voldoende afstand is tussen de voorgrond en de achtergrond. Plaats je model niet vlak voor een muur of boom. Hoe verder de achtergrond verwijderd is, hoe onscherper die zal worden.

  2. Zet je camera in de A of Av stand. Hiermee bepaal jij de diafragma opening die de camera moet gebruiken.

  3. Kies het kleinst mogelijke f-getal voor jouw lens. Is dat een lichtsterke lens, dan kan je f2,8 of lager kiezen. Voor jouw lens is dat misschien f4,5 of f5,6. Het diafragma zal dan maximaal open staan. Opmerking : het effect zal beter zijn met een lichtsterke (dure) lens dan met een niet-lichtsterke lens.

  4. Zoom maximaal in met je lens. Je krijgt de meest wazige achtergrond met een lange lens. Dus kies de lens met de langste brandpuntsafstand of zoom volledig in. Als je volledig inzoomt, ga je zelf een paar stapjes achteruit moeten zetten.

Een extra voordeel door je diafragma helemaal open te zetten, is dat je de maximale hoeveelheid licht naar binnen laat en je dus met een korte sluitertijd kan werken, wat er voor zorgt dat je minder bewegingsonscherpte hebt.


Extra tip : gebruik de auto-ISO functie van je camera. Door in de A of Av stand te werken, laat je de sluitertijd bepalen door je camera. Wanneer er voldoende licht is, is dat geen probleem. Maar als het wat donkerder is, zal de camera overschakelen naar lange sluitertijden. Door de auto-ISO functie te gebruiken, zal de camera eerst de ISO verhogen (binnen ingestelde grenzen) en zo de minimum ingestelde sluitertijd proberen vasthouden.


Wil je aan de slag met je camera? Je weet niet waar te beginnen?

Met het e-book "Digitale Fotografie Handboek" vertel ik je hoe jij betere foto's maakt.Wereldkampioen veldrijden Mathieu Van der Poel, scherp als hij is :-) Maar de achtergrond is mooi wazig.
Mathieu Van der Poel, scherp als hij is :-) Maar de achtergrond is mooi wazig.

83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page