Hard licht - Zacht licht

Hard of zacht licht, of de kwaliteit van licht zijn termen die vaak door elkaar gebruikt worden. De hardheid of net de zachtheid van het licht bepaalt de sfeer en het karakter van je beeld. Maar wat is nu hard of zacht licht? Ik kom nog eens even terug op de spreuk "licht verlicht, schaduw definiëert". Het zijn dus vooral de schaduwen, en de contrasten tussen licht en schaduw die het karakter van een foto bepalen.

We spreken van hard licht, wanneer de overgang van licht naar schaduw zeer contrastrijk en duidelijk afgetekend wordt. Je kan als het ware een lijn trekken tussen licht en schaduw. Is de overgang van licht naar schaduw echter veel geleidelijker en veel minder afgetekend, dan spreken we van zacht licht.

Wat bepaald de hardheid of kwaliteit van het licht?

Eigenlijk is de bepalende factor voor de hardheid van licht in één parameter samen te vatten : de grootte van je lichtbron.

Wat is een grote lichtbron? Wat is een kleine lichtbron?

De grootste lichtbron die wij mensen op aarde ter beschikking hebben is met haar diameter 1,5 miljoen kilometer zonder twijfel de zon. Toch is de zon fotografisch gezien een kleine en dus zeer harde lichtbron. Kijk op een zonnige dag maar eens naar de schaduwen die de zon neerwerpt. Die kan je echt als een lijn aftekenen.

Een reportageflister zeer dicht bij een piepklein insectje bij macrofotografie, is dan wel weer een relatief grote, en dus zachte lichtbron.

De absolute grootte van een lichtbron is dus eigenlijk van geen enkel belang. Het is de relatieve grootte van de lichtbron ten opzichte van, en de afstand tot het onderwerp die de kwaliteit van het licht bepalen.

De flitsbuis die het licht produceert, is hooguit een paar cm groot en dus in de meeste gevallen een piepkleine lichtbron. Een flitser zal dus van nature hard licht produceren. Hard licht is niet per definitie slecht (alles hangt er vanaf wat je wil bereiken, maar later meer daar over). Maar wil je zacht(er) licht maken, dan moeten we iets gaan doen om het licht te verzachten, te vormen, te shapen.

1 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
 
Smartphone Fotografie 3D cover.png

Jim De Sitter Fotografie

Sint-Rumoldusstraat 6, 1851 Humbeek (Grimbergen)

+32 476 74 96 37

©2020 door Jim De Sitter Fotografie.

  • Google Places
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn