Hoe fotografeer je vuurwerk

Vuurwerk is een leuk onderwerp om te fotograferen. Je kan er heel leuke, creatieve dingen mee doen. Hier enkele tips om vuurwerk mooi vast te leggen.

1) Wees goed voorbereid : zorg voor opgeladen batterijen en voldoende plaats op de memorycard. Ga op tijd en zorg voor een mooi plekje. Probeer een plaatsje te zoeken waar er niet te veel volk om je heen komt staan, zodat je rustig je ding kan doen. Kijk ook even rond of je het vuurwerk voor een mooie achtergrond kan fotograferen.

2) Gebruik een statief. Vuurwerk fotografeer je best met een wat langere sluitertijd, dus is een statief echt noodzakelijk. Een draadontspanner (afstandsbediening) zien niet noodzakelijk, maar wel handig. Dan hoef je de camera niet aan te raken en trilt die ook niet, wat een stabieler beeld oplevert.

3) Zet de camera op de M-stand. Zet de ISO zo laag mogelijk (100 of 200). Diafragma op F8. En met de sluitertijd kan je spelen tussen 1/2 en 5 sec. Door de lange sluitertijd te gebruiken, krijg je ook de beweging van de pijl in het beeld.


4) Stel op voorhand scherp. De autofocus werkt niet goed in het donker, en als je moet scherpstellen op de vuurpijl, ben je te laat voor de actie. Dus zet je lens manueel scherp op oneindig.


5) Gebruik je groothoek lens om het hele spektakel vast te leggen.

Vuurwerk : het grote geheel met een groothoeklens

6) Maar gebruik ook de telelens om op een een pijl in te zoomen.

Vuurwerk : ingezoomd met een telelens

7) Je kan ook wat experimenteren. Bij deze foto heb ik een sluitertijd van 1s gebruikt, en tijdens de opname heb ik de focusring verdraaid van in-focus naar uit-focus. Zet je camera op een statief zodat de camera zelf niet beweegt tijdens het maken van de foto.


Een experimentje : draai aan de focusring tijdens de belichting


2 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
 
Smartphone Fotografie 3D cover.png

Jim De Sitter Fotografie

Sint-Rumoldusstraat 6, 1851 Humbeek (Grimbergen)

+32 476 74 96 37

©2020 door Jim De Sitter Fotografie.

  • Google Places
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn