top of page

Welkom op mijn blog

Ik deel jullie graag mijn kennis en ervaringen als fotograaf. In deze artikels leg ik concepten uit de fotografie uit, geef ik tips & tricks over bepaalde technieken of tracht ik jou te inspireren om zo ook een betere fotograaf te worden.

Vind je een artikel leuk? Gebruik dan de social media knoppen onder het artikel om het te delen!

Zoeken

Hoe kies je de juiste fotograaf?

Er zijn momenten in je leven waarvan je heel graag mooie foto's hebt. Een huwelijksreportage, foto's van de zwangerschap, een newborn shoot van je pasgeboren baby, stoere communiefoto's van je zoon of dochter, of gewoon een leuk familieportret. Hoe kies je de juiste fotograaf?De stijl.


Elke fotograaf heeft zijn eigen manier van fotograferen en van nabewerken. Sommige fotografen zijn eerder traditioneel, anderen zijn eerder experimenteel. De ene fotograaf houdt van een strakke stijl, de andere speels. De ene werkt eerder sober, de andere heel fleurig. Neem eens een kijkje in het portfolio of op de sociale media van de fotograaf. Het allerbelangrijkste is dat die foto's je aanspreken. Volg hier vooral je buikgevoel.
Er moet een klik zijn.


Ik weet het, het is een leuke woordspeling die ik graag eens gebruik. Maar het moet klikken tussen jou en de fotograaf. Neem nu een trouwreportage. De huwelijksfotograaf is vaak van 's ochtends vroeg tot een 's avonds laat héél dicht betrokken bij het hele gebeuren. Het is heel belangrijk dat dat goed aanvoelt.


Gaat het om een fotoshoot met kinderen, is het wel belangrijk dat die fotograaf goed met kinderen kan omgaan. Kijk of er een goeie vertrouwensband is tussen jou en de fotograaf en de kinderen en de fotograaf.


Heb je zelf leuke ideetjes voor foto's? Tof, maar staat je fotograaf er voor open? Of is het eerder omgekeerd? Weet je niet echt wat je wil? Zeg jij "ik plak niet op papier"? Kies dan voor een fotograaf die het voortouw neemt. Als jij onzeker bent, is het de taak van de fotograaf om jou los te krijgen, juist te laten poseren, enz.


Wil je op voorhand zeker zijn van die klik : bel eens met de fotograaf of zeker voor een huwelijksreportage, is het best om op voorhand al eens kennis te maken met elkaar. Een verlovingsshoot kan daar een goeie oplossing voor zijn.
De prijs


Ik weet dat dit niet voor iedereen evident is, maar de prijs zou eigenlijk niet belangrijk mogen zijn. Alles heeft zijn prijs. Kwaliteit komt niet vanzelf. Een professionele fotograaf gebruikt goeie, maar dure aparatuur. Vaak heeft die zelfs reserve materiaal voor mocht er iets stuk gaan.


Een pro fotograaf investeert in kennis, opleiding en technieken. Ervaring heeft ook zijn prijs. Een ervaren fotograaf weet precies welke momenten belangrijk zijn, weet de situatie juist in te schatten en maakt in elke situatie de beste beelden.


En natuurlijk moet een beroepsfotograaf sociale zekerheid en belastingen betalen op de inkomsten. Een groot deel van wat jij betaalt gaat integraal naar vadertje staat.Wat krijg je opgeleverd?


De prijs is één ding, maar wat krijg je daarvoor? Krijg je een vooraf afgesproken aantal beelden? En moet je dan bijbetalen als je meer foto's wil? Of krijg je ze allemaal? Zijn alle foto's individueel nabewerkt? Krijg je de beelden in hoge resolutie en zonder watermerk? Krijg je de volledige rechten? Zitten er verborgen kosten, of is de prijssetting transparant? Met andere woorden : krijg je waar voor je geld?


Conclusie


Bespaar niet op je fotograaf. Sommige momenten zoals een huwelijk, heb je maar één kans en moet het van de eerste keer juist zijn. Kies een professionele fotograaf waarvan het portfolio je aanspreekt en waar jij een goed gevoel aan overhoudt.


Kan ik iets voor jou betekenen? Kijk gerust eens rond op mijn website en neem contact met me op als die "klik" er is.

125 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page