top of page

Welkom op mijn blog

Ik deel jullie graag mijn kennis en ervaringen als fotograaf. In deze artikels leg ik concepten uit de fotografie uit, geef ik tips & tricks over bepaalde technieken of tracht ik jou te inspireren om zo ook een betere fotograaf te worden.

Vind je een artikel leuk? Gebruik dan de social media knoppen onder het artikel om het te delen!

Zoeken

Hoe maak je bevroren zeepbubbels?

Bijgewerkt op: 12 feb. 2021


how to make frozen bubbles. Hoe maak je bevroren zeepbellen?

Vriestemperaturen tot -13°C. We zijn het in België niet echt meer gewoon. Dus moet je van die gelegenheid profiteren om dingen te doen die extreme koude nodig hebben. Zoals het fotograferen van bevroren zeepbellen of frozen bubbles. Het lijkt misschien simpel : blaas een zeepbel en laat die bevriezen. Helaas is zeepbel een héél fragiel ding dat bij het minste knapt. Je zal dus geduld en doorzettingsvermogen moeten hebben. Maar met onderstaande tips lukt het hopelijk een beetje beter.


Wat zijn de beste omstandigheden?

Uiteraard : om bevroren zeepbellen te maken, moet het vriezen. Hoe kouder, hoe beter. Wanneer de temperatuur maar net onder 0°C gaat, zal het héél lang duren eer de zeepbel bevriest. Het begint vlotjes te gaan vanaf -5°C.

Daarnaast is het super belangrijk dat er zo weinig mogelijk wind is. Bij het kleinste zuchtje wind zal de bubbel beginnen bewegen en zal de bel knappen.


Om mijn bellen te beschermen tegen de wind, zet ik er een plastic pot over.

Het geheim van een goed sopje:

Glycerine maakt de bellen sterker

Je kan proberen met de gewone bellenblaas speeltjes die je in de speelgoedwinkel of supermarkt kan kopen. Maar deze bubbels zijn extreem dun en knappen zodra ze in contact komen met de sneeuw. Je kan die bubbel op een heel glad oppervlak proberen te blazen. Dat lukt een beetje beter. Maar het blijft heel lastig.

Het gaat beter als zelf een sopje maakt:

  • 1 glas water

  • 1/4 glas afwasmiddel (ik gebruikte Dreft)

  • 1 eetlepel glycerine

De magie zit vooral in de glycerine. Dat is een product dat de wand van de bubbels dikker en sterker maakt. Je kan het kopen bij de apotheek. Een flesje van 100ml kost ongeveer 5€


Camera instellingen

Het fotograferen is eigenlijk nog het makkelijkste. Ik gebruikte mijn 70-200mm telelens op 200mm. Zet je camera op een statief op ongeveer 1,5 a 2m afstand van de bubbel. Stel manueel scherp. Kies een lage ISO waarde en zet je camera in de diafragma voorkeuze stand (A of Av). Stel je diafragma in op een waarde rond de f8. Je wil immers een zeker scherptediepte krijgen, zodat het grootste deel van je zeepbel in focus is. Eens je er in slaagt een bubbel te laten bevriezen, is het enkel kwestie van op het knopje te duwen om de foto te maken.

Tips:

  • zet je camera zo dat je een rustige, niet storende achtergrond hebt achter je zeepbel.

  • Laat je sop eerst afkoelen, maar niet bevriezen. Als je zeepmengesel de kamertemperatuur heeft, is de koudeschok te groot en knappen de bellen direct. Laat je sop echter geen uren in de kou staan, of je krijgt een ijsblokje ;-)


Bevroren zeepbellen, frozen bubbles
Een bevroren zeepbel : ISO 100 - f6.3 - 1/3200 met een 200mm lens


314 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page