Welkom op mijn blog

Ik deel jullie graag mijn kennis en ervaringen als fotograaf. In deze artikels leg ik concepten uit de fotografie uit, geef ik tips & tricks over bepaalde technieken of tracht ik jou te inspireren om zo ook een betere fotograaf te worden.

Vind je een artikel leuk? Gebruik dan de social media knoppen onder het artikel om het te delen!

Zoeken

Hoe maak je een perfecte profielfoto?

Bijgewerkt op: apr 28

Sociale media, je badge op het werk, het organigram op de intranetpagina van je bedrijf. Op verschillende plaatsen heb je tegenwoordig een profielfoto nodig. De profielfoto is in de online wereld meestal de eerste kennismaking met iemand. Het is dus van het grootste belang om een goeie profielfoto te hebben. Je kan die zelf maken met je smartphone of een camera. Of je kan er een laten maken door een professionele fotograaf. In dit artikel leer ik je enkele technieken en vertel ik je wat je zeker wel of zeker niet mag doen.


Algemene tips


Wees jezelf

De profielfoto toont aan de online wereld wie jij bent. Gaat het om een informele foto voor bvb social media, kleed je dan zoals je bent in het dagelijks leven. Wil je een professionele profielfoto maken voor zakelijke doeleinden, kleed je dan alsof je een afspraak hebt met een belangrijke klant. Voor de dames: ben je gewoon om make-up te dragen, doe dat dan ook voor de foto.


Expressie

Niet iedereen voelt zich comfortabel voor de lens. Daarom enkele tips:

  • Draai je lichaam een klein beetje weg van de camera, maar kijk recht in de lens.

  • Denk aan iets leuk.

  • Weest niet bang : een foto maken doet geen pijn ;-)

  • Kijk niet te serieus of boos in de camera. Zou jij graag iemand contacteren die boos naar je kijkt op de foto?

  • Is spontaan lachen moeilijk? Probeer dan dit : Maak een aantal foto's. Kijk neutraal, dan een kleine glimlach, iets meer, nog meer, uitbundige lach, schaterlach.... De goeie foto zal waarschijnlijk ergens tussenin zitten.


Vermijd felle zon

Ik hoor het vaak op huwelijksreportages wanneer het een heldere zonnige dag is : vandaag kan je mooie foto's maken hé! Niets is minder waar. Fel zonlicht is niet interessant om te fotograferen. Op een grijze dag kan je mooiere portretten maken, omdat de wolken als een grote diffusor het licht veel zachter maken. Helaas kan je het weer niet kiezen.


Wanneer je iemand in de felle zon plaatst om te fotograferen is de kans heel groot dat hij/zij de ogen zal dichtknijpen. Daarnaast krijg je een zeer zwaar contrast met harde schaduwen. Hieronder werd de linkse foto gemaakt in felle zon. Je ziet dat het model last heeft haar ogen open te houden. Onder de ogen, de neus, de kin zie je duidelijk die harde, donkere schaduwen.


Door het model in de schaduw te plaatsen, is het makkelijker om de ogen open te houden en krijg je een veel zachter en mooier beeld.

Een portret in felle zon tegenover een portret in de schaduw
Links een harde, contrastrijke foto in fel zonlicht. Rechts een veel mooiere foto in de schaduw

Wil je de foto binnen maken, dan is een groot raam de beste optie. Zorg er ook weer voor dat de zon niet fel naar binnen schijnt.


Kies voor een neutrale achtergrond.

Tenzij de achtergrond belangrijk is voor de foto (bvb het kantoorgebouw waar je werkt of de etalage van je zaak), zou ik toch kiezen voor een neutrale achtergrond. Vermijd felle kleuren, vermijd een rommelige achtergrond. Kies best geen achtergrond met patronen zoals bijvoorbeeld een bakstenen muur. Dat leidt de aandacht af van het model.


Door een lange telelens met grote diafragma opening te gebruiken, krijg je een wazige achtergrond. Het Bokeh effect. Zo kan je een drukke achtergrond een pak rustiger maken.

Hoe je dit doet, lees je in deze post.

het effect van een zachte bokeh achtergrond
Links een storende drukke achtergrond. Rechts een zachte bokeh achtergrond.


Kies een langere lens

Mensen fotograferen met een korte groothoeklens is geen goed idee. Met een groothoeklens moet je behoorlijk dichtbij komen om het beeld te vullen, wat al niet zo comfortabel is voor diegene die gefotografeerd wordt. Maar daarnaast krijg je met een groothoeklens enorme perspectief vertekening. Zoals je in onderstaande foto links kan zien, zijn de verhoudingen niet meer natuurlijk. Het gezicht lijkt wat bol te staan. De foto is vertekend en niet flatterend.


Kies daarom een langere lens. Ik zou zeggen minstens 50mm, maar persoonlijk hou ik van 70mm en meer. Mijn favoriete lens om headshots te maken is de 70-200mm f2.8 helemaal ingezoomd op 200mm. Hierdoor moet je wat meer afstand laten tussen de camera en het model. Dit is al veel comfortabeler voor de persoon die gefotografeerd wordt. En je hebt geen last meer van die vervorming. Het gezicht oogt veel natuurlijker.

Gebruik een lange telelens om een headshot te maken.
Links: een korte groothoeklens die voor vervorming zorgt. Rechts: een wat langere telelens, een veel mooier beeld.