Welkom op mijn blog

Ik deel jullie graag mijn kennis en ervaringen als fotograaf. In deze artikels leg ik concepten uit de fotografie uit, geef ik tips & tricks over bepaalde technieken of tracht ik jou te inspireren om zo ook een betere fotograaf te worden.

Vind je een artikel leuk? Gebruik dan de social media knoppen onder het artikel om het te delen!

Zoeken

Hoe maak je startrails?

Benodigdheden:

  • Camera (elke camera die een M-stand heeft is ok)

  • Een lens (liefst een vrij korte brandpuntafstand. 24mm of lager is prima)

  • Een statief

  • Een draadontspanner

  • Een opgeladen batterij

  • Een lege geheugenkaart

  • Warme kledij (we doen nachtfotografie, dus is het meestal frisjes tot koud)

  • Optioneel : een lensverwarmer.

  • Een gratis software Starstax (beschikbaar voor zowel MacOS als Windows)


Introductie:


Over het algemeen is de rotatie van de aarde één van de grootste problemen bij astrofotografie. De aarde draait in ongeveer 24u om haar as, waardoor wij de zon, de maan en de sterren een baan langs de hemel zien maken.


Om de melkweg of deepsky objecten te fotograferen, moeten we truken uithalen om die draaiing te compenseren en de sterren "stil" te houden ten opzichte van de de camera.


Bij sterrensporen of startrails gaan we net gebruik maken van die rotatie van de aarde om te tekenen met het licht van de sterren.


Hoe maak je startrails of sterrensporen?
Sterrensporen bij een rots in Lanzarote

De voorbereiding en planning:


Eerst en vooral : zoek een donkere, interessante plek. Hoe donkerder de plek, hoe beter de sterren en dus ook de sterrensporen tot hun recht komen. Een startrail foto heeft ook een meerwaarde als er iets op de voorgrond van de foto staat. Om een donkere plaats te vinden, kan je bvb deze map gebruiken : https://www.lightpollutionmap.info

Ik raad je sterk aan om overdag de locatie te gaan verkennen. 's Nachts in het donker de plaats proberen ontdekken en je compositie maken is niet makkelijk.


Zorg er voor dat er niet te veel maanlicht is die nacht. Enkele dagen voor nieuwe maan tot enkele dagen na nieuwe maan zijn ideaal. Een fantastische app om dit op te zoeken is PhotoPills. De app is niet gratis, maar is een absolute must voor iedere landschaps- of astrofotograaf!


Zoals gezegd : de aarde draait een volledige cirkel in ongeveer 24u (23u 56' 04" om precies te zijn). Dat wil zeggen dat de hemel ieder uur ongeveer 15° draait. Om een goeie startrail te maken, moet je minimum 2 uur fotograferen. Langer mag uiteraard. Als je minder dan 2 uur fotografeert, zijn de sporen nogal kort.


De aarde draait rond een as die door de poolster lijkt te lopen. We zien de hemel dan ook draaien rond die poolster. Wil je mooie concentrische cirkels zoals in bovenstaande foto, dan moet je je camera naar het noorden richten, richting de poolster. Er bestaan apps voor je smartphone. Een van mijn favoriete apps is Skysafari. Die helpt je makkelijk om je weg te vinden aan de nachtelijke hemel.


Richt je de camera naar het oosten of westen, dan zullen de sterrensporen hyperbolen vormen. Richt je de camera naar het zuiden, dan zal je maar halve cirkels fotograferen (vanuit het noordelijk halfrond) omdat de zuidelijke poolas zich onder de horizon bevindt.


We willen dus minimum 2 uur aan sterrensporen fotograferen. Maar we kunnen de sluiter van de camera geen 2 uur aan een stuk laten open staat. Dat kan technisch gezien wel, maar dan heb je een paar problemen. Zelfs op een donkere plek, is de nachtelijke hemel nog behoorlijk verlicht (lichtvervuiling), vooral door kunstmatig licht. Zelfs al is de dichtst bijzijnde stad kilometers ver weg, zal die de lucht laten oplichten. Dus moest je de sluiter te lang openen, zal de hele foto overbelicht worden door het achtergrondlicht. Een tweede probleem is ruis. Bij extreem lange sluitertijden zal de camera heel veel ruis genereren. Dus in plaats van één foto van 2 uur, gaan we veel foto's met een kortere sluitertijd maken en die later stacken.


Aan de slag:


Zet de camera op het statief, kies je compositie en zorg dat alles héél stevig staat. De camera mag gedurende de hele startrail absoluut niet bewegen. Een draadontspanner is dus een absolute must..


Zet de camera in de M-stand. Kies je diafragma-waarde zo laag mogelijk. Een lichtsterke lens is ideaal. Maar heb je een lens die niet lager kan dan f4,0 of f5,6 dan zal het ook wel lukken. De sluitertijd stel je in op 30sec. Een de ISO op 400 om te beginnen. Maak een testfoto en beoordeel de be