top of page

Welkom op mijn blog

Ik deel jullie graag mijn kennis en ervaringen als fotograaf. In deze artikels leg ik concepten uit de fotografie uit, geef ik tips & tricks over bepaalde technieken of tracht ik jou te inspireren om zo ook een betere fotograaf te worden.

Vind je een artikel leuk? Gebruik dan de social media knoppen onder het artikel om het te delen!

Zoeken

Lightroom en Loupedeck. Foto's bewerken aan lichtsnelheid.


Als professioneel fotograaf heb ik vaak heel veel foto's te bewerken. Van een huwelijksreportage kom ik vaak naar huis met een tweeduizend foto's of meer. Een snelle, geoptimaliseerde workflow is dus echt wel nodig om je vlot door die grote hoeveelheid foto's te werken. Dankzij de combinatie Lightroom en Loupedeck ging mijn nabewerking 3x zo snel.


Lightroom met echte knopjes

Over Adobe Lightroom Classic CC (want zo heet het tegenwoordig) valt veel te zeggen. Het is één van de meest gebruikte workflow programma's. Je begint met het importeren en organiseren van je foto's. Daarna "ontwikkel" je je digitale beelden, om ze uiteindelijk als afgewerkte foto te exporteren.


In de ontwikkel-module heb je tientallen schuifknopjes waarmee je allerlei eigenschappen van de foto kan aanpassen. Om een foto te ontwikkelen, moet je meestal een behoorlijk aantal van die knopjes gaan versschuiven. De schuifbalkjes zijn verdeeld in verschillende groepen, dus het vraagt behoorlijk wat heen-en-weer geklik met de muis eer je alle knopjes goed hebt gezet.


Er zijn nog workflow- en ontwikkelingsprogramma's op de markt, maar Lightroom heeft een troef die bijna geen enkele andere software heeft : Adobe laat toe dat andere leveranciers toegang krijgen tot de bediening van de knopjes binnen Lightroom. (enkel Capture One heeft het ook)


Je kan dus met een stukje software een signaal aan Lightroom geven om de belichting wat omhoog te trekken, of het contrast wat naar beneden te draaien. En daar hebben enkele fabrikanten op ingespeeld. Er zijn een aantal "controllers" op de markt gekomen om Lightroom te bedienen. Die controllers hebben vaak echte druk-, draai- en schuifknoppen die je met behulp van een stukje software kan toewijzen aan bepaalde functies in Lightroom.


Foto's bewerken gaat tot 3x zo snel dankzij Lightoom en Loupedeck+
Foto's bewerken gaat tot 3x zo snel dankzij Lightoom en Loupedeck+


Monogram (voorheen Palette)

Er zijn dus een aantal fabrikanten die knopjes hebben gemaakt voor Lightroom. Monogram was één van de eersten op de markt. Monogram ziet er heel mooi en degelijk uit, maar ik heb het zelf nooit getest om de heel eenvoudige reden : het is een duur systeem. Het werkt met modules die je aan elkaar kan klikken naar je eigen zin. Maar het basis setje kost je al snel 399$ en dan heb je 3 draaiknopjes, 3 schuifknopjes en een 6-tal drukknoppen. Wil je wat meer knoppen, dan loopt de prijs heel snel op.


Midi2LR

Mijn eerste knopjes waren eigenlijk muziekknopjes. Midi is een communicatie protocol om muziekinstrumenten met elkaar te laten praten. Er al vele jaren midi-controllers (Midi bestaat al sinds 1982) op de markt. Door aan de knopjes te draaien, kan je de trompet wat luider laten klinken of de piano wat meer bass geven. Het aanbod aan midi-controllers is enorm, van kleine doosje met een handvol knoppen, tot reuze mengpanelen met honderden knoppen.


Een software ontwikkelaar onder het pseudoniem rsjaffe heeft een stukje software geschreven dat de vertaling doet van die midi-signalen naar Lightroom. Die sofware heet Midi2LR, is volledig gratis, en die kan je hier downloaden.


Wanneer je de sofware installeert, wordt er een plugin in Lightroom geinstalleerd. Elke knop of schuiver van je controller heeft een bepaald midi-adres. In die plugin kan je zo dat midi-adres van een bepaalde knop toewijzen aan een schuivertje in Lightroom.


Loupedeck+

Hoewel ik enkele jaren héél tevreden was over de Midi2LR oplossing, ben ik uiteindelijk toch overgestapt naar Loupedeck+. De "+" staat voor de 2e generatie van de controller. De midi-controllers zijn eigenlijk gemaakt om gebruikt te worden in de muziekwereld. Loupedeck is ontwikkeld door fotografen en is dus echt puur ontwikkeld om optimaal foto's te bewerken. De knoppen zijn héél logisch geplaatst en hebben dezelfde benamingen als de schuifbalkjes in Lightroom.


De Loupedeck+ console is ongeveer even groot als een computertoetsenbord. Er staan 10-tallen draai, schuif en drukknoppen op die de meest gebruikte functies binnen Lightroom bedienen. Er zijn nog een aantal custom knoppen die je zelf kan toewijzen aan functies naar keuze. Ben je niet tevreden met de standaard toewijzing van de knoppen, dan kan je die via de sofware nog naar je eigen hand zetten, al vind ik de standaard toewijzing eigenlijk perfect.


Je hebt pijltjes knoppen om door je foto's te bladeren. De draaiknoppen zijn toegewezen aan (bijna) alle schuifknopjes van het basispaneel van de Lightroom ontwikkelmodule. Eens je de knoppen in je vingers hebt, kan je blindelings al je aanpassingen doen. Het vergt in het begin een beetje oefening, maar na een tijdje gaat het bewerken bijna automatisch, zoals je na een tijdje autorijden niet meer nadenkt hoe je die ontkoppelingspedaal moet induwen en je versnellingspook moet verplaatsen om te schakelen.


Voor de videografen : Loupedeck kan ook gebruikt worden voor videobewerking in Adobe Premiere Pro CC, Adobe After Effects en Final Cut Pro X. Daarnaast werkt de console dus ook met Capture One en Aurora HDR.


De Loupedeck+ kost 229€, wat een pak goedkoper is dan de oplossing van Monogram. De bouwkaliteit is goed. Het enige wat jammer is, is dat de console niet draadloos is. Je moet het toestel dus met een USB kabel op je PC of Mac computer aansluiten.


Loupedeck heeft intussen ook een nieuw toestel op de markt : de Loupedeck CT. Dat toestelletje is een stuk kleiner dan de Loupedeck+. De CT heeft minder knoppen, maar achter de meeste knoppen zit een piepklein schermpje waarop je de functie van de knop kan laten verschijnen. In het midden staat een grote knop met een touchscreen. Je kan die module dus ook volledig naar je hand zetten.


Foto's bewerken gaat tot 3x zo snel dankzij Lightoom en Loupedeck+
Foto's bewerken gaat tot 3x zo snel dankzij Lightoom en Loupedeck+

Ik word niet gesponsord door Adobe of Loupedeck. Ik schrijf steeds vanuit mijn eigen ervaringen. Ik heb wel een affliate link naar Adobe toe. Wil je een abonnement op Lightroom nemen, dan kan je dat doen via deze link.


Vond je het artikel interessant? Gebruik dan onderstaande knoppen om het te delen op je Sociale Media kanalen.

118 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page