top of page

Welkom op mijn blog

Ik deel jullie graag mijn kennis en ervaringen als fotograaf. In deze artikels leg ik concepten uit de fotografie uit, geef ik tips & tricks over bepaalde technieken of tracht ik jou te inspireren om zo ook een betere fotograaf te worden.

Vind je een artikel leuk? Gebruik dan de social media knoppen onder het artikel om het te delen!

Zoeken

Zijn Photoshop en Lightroom hun geld waard?

Bijgewerkt op: 7 mei 2021


Adobe Lightroom Classic, Adobe Photoshop

Het is een discussie die vaak gevoerd wordt onder fotografen. Kies je voor voor de Adobe Lightroom/Photoshop combinatie, of voor andere software om je foto's te bewerken?


Een beetje geschiedenis

De combinatie Lightroom/Photoshop is gewoon de standaard. Punt uit!


Adobe bracht in 1990 Photoshop op de markt. Die applicatie heeft zich in al die jaren opgewerkt tot de meest gebruikte foto-manipulatie software bij grafische professionals. In 2007 kwam Lightroom er bij, een software die speciaal ontwikkeld werd om aan de nood van fotografen tegemoed te komen. Waar Photoshop vooral bedoeld is om beelden te manipuleren, met heel veel en ingewikkelde gereedschappen, is Lightroom ontwikkeld om een logische workflow op te bouwen. Je beelden importeren en organiseren, digitaal ontwikkelen en exporteren op een logische en niet-destructieve manier.


Abonnementsformule

Ik had het geluk om 10 jaar geleden voor een groot Belgisch mediabedrijf te werken. Daardoor kon Photoshop op een legale manier op mijn computer installeren. Want 10 jaar geleden kostte een Photoshop licentie rond de 800€. Lightroom kon je kopen voor 150€. En om de twee jaar kwam er een grote update, en kon je die dan kopen aan de helft van de prijs. Best een dure aangelegenheid. Het gevolg was dat de software enkel toegankelijk was voor professionals en dat er enorm veel illegale copieën in omloop waren.


In 2017 veranderde Adobe van strategie met hun concept Creative Cloud. Je kon plots hun software niet meer als licentie kopen, maar enkel als abonnement. Je huurt als het ware de software tegen een maandelijks bedrag. Een strategie waar tot op vandaag nog steeds enorm veel kritiek op wordt gegeven door heel veel mensen. Want op die manier houdt Adobe je in hun macht....


Het klopt volledig. Vroeger kon je de software eenmalig kopen en die voor eeuwig en altijd te blijven gebruiken. Maar eens de nieuwe versie werd uitgebracht, kreeg je toen geen updates meer voor jouw software, tenzij je die update weer kocht.


Het pakket voor fotografen bevat Lightroom Classic en Photoshop. Zoals ik reeds beschreef : twee enorme krachtige tools, dé marktstandaard voor foto bewerking. Dit pakket kost je 12,09€/maand of 145€/jaar.


Is dat veel geld? Ik kan moeilijk over jouw budget oordelen. Maar fotografie is sowieso best een dure bezigheid. We betalen honderden euro voor een camera, lenzen, een tripod. Maar in een digitale wereld heb je nu eenmaal ook dat stuk software nodig. Voor 12,09€ (dat is ongeveer even veel als een abonnement op Spotify of Netflix) per maand heb je steeds de allernieuwste updates ter beschikking. Als je dit vergelijkt met de prijs van de software pakweg 10 jaar geleden, is het vandaag dus super goedkoop.


Alternatieven

Zijn er alternatieven? Jazeker! Al jaren proberen andere softwarebedrijven en communities met softwares op de markt te komen die een alternatief bieden voor Lightroom en Photoshop. Sommigen zijn commerciële programma's die je dan voor een relatief laag bedrag kan aanschaffen. Andere zijn open source en volledig gratis te gebruiken.


Ik som er hier enkele op, zonder er dieper op in te gaan.

Lightroom alternatieven

Raw Therapee (gratis)

Dark Table (gratis)


Photoshop alternatieven

Photopea (online - gratis)

Gimp (gratis)

Paint.net (gratis)


Ik heb zelf al heel wat van die programma's getest en zelfs aangeschaft. Maar mijn conclusie is steeds dezelfde : hoewel elk van die alternatieve tools wel een aantal goeie zaken in zich hebben en vooral goedkoper zijn dan de Adobe software, voor mij komen ze nog lang niet in de buurt van de combinatie Lightroom en Photoshop.


Conclusie

Zeker als professioneel fotograaf, zijn stabiliteit, kwaliteit en snelheid van groot belang. Adobe Lightroom en Photoshop zijn voor mij de perfecte combinatie. 95% van mijn werk wordt enorm efficiënt afgehandeld in mijn Lightroom workflow. Voor de speciallekes of ingewikkelde fotobewerkingen switch ik dan over naar Photoshop. En die twee superkrachtige tools heb ik ter beschikking voor amper 12,08€/maand. Voor mij is er geen twijfel mogelijk.


Ik word niet betaald of gesponsord om dit te schrijven. Dit artikel is mijn visie gebaseerd op mijn ervaringen met Lightroom, Photoshop en andere softwares.


Wel heb ik me ingeschreven op het affiliate programma van Adobe. Wil je ook aan de slag met Adobe Creative Cloud voor fotografen? Klik dan op deze link. Neem je een abonnement via die link, dan steun je mij daar ook een beetje mee.

428 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komen


Post: Blog2_Post
bottom of page