Welkom op mijn blog

Ik deel jullie graag mijn kennis en ervaringen als fotograaf. In deze artikels leg ik concepten uit de fotografie uit, geef ik tips & tricks over bepaalde technieken of tracht ik jou te inspireren om zo ook een betere fotograaf te worden.

Vind je een artikel leuk? Gebruik dan de social media knoppen onder het artikel om het te delen!

Zoeken

Neutral Density filter : een nieuwe kijk op landschapsfotografie


Een neutral density filter (ND filter) of neutrale grijsfilter is een stukje donker gekleurd glas dat je voor je lens kan plaatsen om minder licht in je camera binnen te laten.


Het woordje neutral wil hier zeggen dat het om een grijsfilter gaat dat alle kleuren evenveel gaat verzwakken en het beeld er nog kleurecht zal uitzien. Er bestaan gekleurde filters die enkel bepaalde kleuren doorlaten en andere tegenhouden.


Maar waarom zou je minder licht in je camera willen binnenlaten?


Bij de meeste vormen van fotografie wil je haarscherpe beelden, ook als je onderwerp beweegt. In dat geval wil je je sluitertijd zo kort mogelijk houden om de beweging als het ware te bevriezen.


Bij landschapsfotografie willen we ook haarscherpe beelden.... behalve als we te maken hebben met bvb stromend water of dramatische wolken die door de lucht trekken. Die stromende rivier of waterval ziet er plots totaal anders uit als we met sluitertijd van enkele seconden tot enkele tientallen seconden gaan belichten.


Het effect van een lange sluitertijd met een neutrale grijsfilter of ND filter
Links een sluitertijd van 1/50s, rechts stond de sluiter maar liefst 30s open.

Welke soorten ND filter zijn er?


Er zijn ND filters op de markt in heel wat soorten en maten.

Een eerste onderscheid kunnen we maken op basis van de vorm:


Schroeffilter Dit is een filter dat je vooraan op je lens schroeft. Er zijn wel wat nadelen aan dit systeem. Je moet een filter kopen dat de juiste afmeting heeft voor jouw lens. Heb je meerdere lenzen met verschillende afmetingen, dan heb je meerdere filters nodig. Een tweede nadeel is : je kan moeilijk scherpstellen als het filter voor je lens staat. Je moet dus eerst je compositie maken en scherpstellen alvorens je het filter monteert. Door een schroeffilter op te schroeven bestaat de kans dat je je compositie verandert of je scherpstelling wat ontregelt.


ND filter Hoya ND64
Een Hoya ND64 opschroef filter

Een voorzetfilter Voorzetfilters zijn vierkante of rechthoekige glazen plaatjes die je in een houder kan schuiven. Die houder is universeel en kan op de meeste lenzen worden gemonteerd. Vaak werken ze met een ring die je op je lens moet schroeven en daar klikt de houder dan op. Heb je meerdere lenzen, dan hoef je enkel die ringen te kopen. Het voordeel van die insteek filters is dat je ook graduele filters (die van licht naar donker gaan) kan gebruiken en deze kan aanpassen aan de horizon. Het voordeel van dit systeem is dat je je compositie kan maken en scherpstellen zonder filter en het filter er zonder veel moeite kan opklikken. Dit systeem is meestal wel wat duurder dan de schroeffilters.


Kase filters magnetische voorzetfilter
Met het systeem van Kase Filters kan je zowel magnetische als voorzet filters gebruiken

Magnetische filters Met dit systeem schroef je een magnetische ring vooraan op je lens. De filter zijn ook voorzien van een magneet, wat het plaatsen en verwijderen van het filter héél makkelijk en snel maakt.


Het magnetisch filtersysteem van Kase Filters
Het magnetische systeem van Kase Filters

Een tweede manier waarop ND filters zich onderscheiden is in de hoeveelhei