top of page

Welkom op mijn blog

Ik deel jullie graag mijn kennis en ervaringen als fotograaf. In deze artikels leg ik concepten uit de fotografie uit, geef ik tips & tricks over bepaalde technieken of tracht ik jou te inspireren om zo ook een betere fotograaf te worden.

Vind je een artikel leuk? Gebruik dan de social media knoppen onder het artikel om het te delen!

Zoeken

Opslaan als of een kopie opslaan in Photoshop?

Adobe heeft in juni 2021 de versie 22.4 van Photoshop vrijgegeven. Er zijn een aantal nieuwigheden die ik in een aantal artikels zal bespreken. In dit artikel heb ik het over een nieuwe functie in het Bestand menu : Kopie opslaan.


Een van de krachtigste tools in Photoshop is het gebruik van lagen. Maar niet elk bestand ondersteunt lagen.
Een van de krachtigste tools in Photoshop is het gebruik van lagen. Maar niet elk bestand ondersteunt lagen.

Stel : je zit in een document te werken in Photoshop. Je hebt dit al eens eerder opgeslagen met een bepaalde bestandsnaam en je wil een nieuwe kopie opslaan van dit document om zo verschillende versies te kunnen bijhouden.


Vroeger kon je de opties Bestand-> Opslaan als kiezen om een nieuwe versie op te slaan in eender welk bestandsformaat dat ondersteund wordt door Photoshop. Sinds de vorige versie van Photoshop kon je met deze optie maar uit een heel beperkt aantal bestandsformaten kiezen. Sinds de versie 22.3 van februari 2021 kan je bij Opslaan Als enkel nog bestandsformaten kiezen die lagen ondersteunen, zoals PSD en TIFF. Je kon plots niet zomaar een bestand opslaan als een JPG of PNG zonder eerst alle lagen samen te voegen tot één laag.


Photoshop bestandsmenu met de Opslaan Als optie
Photoshop bestandsmenu met de "Opslaan als" optie
"Opslaan als" laat je enkel keuze uit bestandsformaten die lagen ondersteunen

In deze versie werd dus een extra optie aan het bestandsmenu toegevoegd : "Kopie opslaan". Met deze functie kan je weer net als vroeger eender welk bestandsformaat kiezen om je document op te slaan. Let wel op : heb je een document met meerdere lagen en je kiest voor een formaat als JPG, GIF of PNG, dan voegt Photoshop alle lagen samen en verlies je de laag-informatie in die kopie van je bestand.


Photoshop bestandsmenu met de "Kopie opslaan" optie
Photoshop bestandsmenu met de "Kopie opslaan" optie
Bij de optie "Kopie opslaan" kan je weer alle bestandsformaten kiezen.
Bij de optie "Kopie opslaan" kan je weer alle bestandsformaten kiezen.

Adobe weet dat mensen al graag eens zeggen "vroeger was het beter". Dus heb je heimwee naar de oude "Opslaan als" functie, dan kan je die weer activeren. Om dat te doen ga je naar het menu Bewerken->Voorkeuren->Bestandsbeheer en vink je onderstaand vakje aan.


Vink de optie "verouderde versie van opslaan als inschakelen" als je het vroeger beter vond:-)
Vink de optie "verouderde versie van opslaan als inschakelen" als je het vroeger beter vond :-)

462 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page