Welkom op mijn blog

Ik deel jullie graag mijn kennis en ervaringen als fotograaf. In deze artikels leg ik concepten uit de fotografie uit, geef ik tips & tricks over bepaalde technieken of tracht ik jou te inspireren om zo ook een betere fotograaf te worden.

Vind je een artikel leuk? Gebruik dan de social media knoppen onder het artikel om het te delen!

Zoeken

Plan je melkweg fotografie

Bijgewerkt op: feb 28


De kern van de melkweg gefotografeerd boven Noir Flohay in de Hoge Venen
De melkweg boven Noir Flohay

Hoewel de melkweg heel het jaar door zichtbaar is 's nachts (bij een heldere hemel natuurlijk), spreken we over het melkwegseizoen van maart tot oktober. Wanneer we het over "de melkweg" hebben, bedoelen we meestal de kern, de core van de melkweg. En die is dus vanuit België enkel te zien van maart tot oktober. Hoe zuidelijker je gaat, hoe langer het "melkwegseizoen" wordt.

In maart ligt de melkweg behoorlijk plat boven de horizon en kan je de kern 's ochtends vroeg waarnemen voor het licht begint te worden. Naarmate de maanden vorderen zal de melkweg meer vertikaal komen te staan en wordt de kern steeds vroeger zichtbaar. In oktober kan je, zodra de nacht valt, nog een glimp van de kern zien, maar die verdwijnt al snel onder de horizon. Om de kern van de melkweg te fotograferen, komt er dus heel wat planning bij kijken. In dit artikel leg ik jullie uit hoe je aan de hand van de app Photopills je melkwegshot kan inplannen.


PhotoPills: een Zwitsers zakmes voor fotografen

Heb je PhotoPills nog niet op je smartphone of tablet? De app kost €10,99 maar is zijn geld meer dan waard. Het is echt een app boordevol gereedschappen die je als landschapsfotograaf kan gebruiken. In deze post ga ik er eentje van uitlichten : de planner om de kern van de melkweg te voorspellen.

Download de app uit de Google Play Store of uit de App Store


Stap 1: Zoek het juiste moment

We weten nu al dat we de kern vanuit België enkel kunnen zien van maart tot oktober. Het weer moet ook meezitten. Maar daar ga ik in dit artikel niet verder over uitwijden. Ook de lokatie is belangrijk. Om het zwakke licht van de melkweg te fotograferen, moet je een zo donker mogelijke hemel hebben. Je moet daarom een donker plekje opzoeken. En je moet rekening houden met de fase van de maan! Want de maan zorgt voor natuurlijke lichtvervuiling. Dus het eerste deel van de planning is zoeken naar "zo weinig mogelijk maanlicht".

Ideaal is nieuwe maan, want dan is de maan 's nachts niet zichtbaar. Maar van een week voor nieuwe maan (het laatste kwartier) tot een week na de nieuwe maan (eerste kwartier) zijn ideaal voor astrofotografie.

Hieronder zie je hoe je de maankalender kan openen en hoe je het juiste "donkere moment" kan vinden.

PhotoPills app, de tool voor landschapsfotografen
Open de PhotoPills app
PhotoPills moon planner
Open de maan planner
PhotoPills moon phase planner
Klik onderaan op het kalender-icoontje
PhotoPills : mone phase calendar
Nieuwe maan valt dus op zaterdag 13 maart 2021

We moeten dus ergens tussen 6 en 20 maart op stap om een donkere hemel te hebben.

Klik op de Action knop om het tijdstip te bewaren.
PhotoPills : send to planner screenshot
En klik op "Send to planner".


Stap 2: Waar en om hoe laat kan ik de kern van de melkweg zien?

Zoals ik in de inleiding schreef, verschuift de kern van de melkweg zich in de loop van het jaar. Om te zien hoe laat en waar die p