top of page

Welkom op mijn blog

Ik deel jullie graag mijn kennis en ervaringen als fotograaf. In deze artikels leg ik concepten uit de fotografie uit, geef ik tips & tricks over bepaalde technieken of tracht ik jou te inspireren om zo ook een betere fotograaf te worden.

Vind je een artikel leuk? Gebruik dan de social media knoppen onder het artikel om het te delen!

Zoeken

PS brengt kleur in een zwartwit foto dankzij AI


Artificial intelligence is better than real stupidity :-)
Artificial intelligence is better than real stupidity :-)

Artificial intelligence of kunstmatige intelligentie en neurale netwerken, je kan er niet meer om heen. Meer en meer vinden getrainde, zelflerende computersystemen hun weg in ons dagelijks leven. Ook Photoshop gebruikt meer en meer AI om je foto's te verbeteren.


Deze blog gaat in de eerste plaats over fotografie, maar met mijn achtergrond als ICT'er kan ik jullie wel even heel kort zeggen wat AI is. Een AI of kunstmatige intelligentie systeem op basis van een neuraal netwerk, is een systeem dat heel goed is in het herkennen van patronen. Het systeem gebruikt wiskundige technieken zoals matrixen om data te leren kennen.


AI systemen vandaag zijn nog heel specifiek. Je kan die systemen trainen op één welbepaalde taak. Algemene kunstmatige intelligentie is voorlopig nog toekomstmuziek.


Wanneer je je een AI systeem gaat trainen met honderden of duizenden foto's van een bruine koe in een groene weide en een witte ijsbeer in de sneeuw, zal het systeem bij het zien van een witte koe in de sneeuw, hoogtswaarschijnlijk zeggen dat het een ijsbeer is...

Om maar te zeggen dat "intelligentie" relatief is

De originele foto waar we de AI gaan mee testen

Van kleur naar zwartwit


Tegenwoordig maken alle camera's kleurenbeelden. Die beelden kan je op heel veel manieren omzetten in zwartwit. Je kan van één kleurenfoto bijna oneindig veel verschillende zwartwit beelden maken. Er is namelijk geen enkele vaste regel welke kleur in een welke grijswaarde wordt omgezet. Iedere software, app of filter gebruikt zijn eigen mapping om kleuren om te zetten in grijswaarden.


Er zijn veel meer kleuren dan grijswaarden. Een foto bestaat uit de 3 basiskleuren rood, groen en blauw en bij een 8-bit foto heeft elke kleur 256 verschillende tinten. Een 8-bit foto kan dus 256*256*256 of meer dan 16 miljoen verschillende kleuren bevatten. Die 16 miljoen kleuren moeten op één of andere manier gemapt worden op 256 tinten grijs. Het is dus perfect mogelijk dan een lichtblauw en een bepaalde tint rood dezelfde grijswaarde geven.


Dezelfde foto omgezet in zwartwit mbv Nik Silver Efex Pro
Dezelfde foto omgezet in zwartwit mbv Nik Silver Efex Pro

Van zwartwit naar kleur


Het is dus eigenlijk onmogelijk om van een bepaalde grijswaarde de originele kleur te achterhalen. Bekijken het met de uitkomst van een product. Als ik zeg dat de uitkomst 32 is, dan kan dat het resultaat zijn van 1x32, 2x16 of 4x8.


We kunnen dus niet zomaar een formule gebruiken om een zwartwit foto om te zetten in een kleurenfoto. Je zou zelf kunnen beginnen inkleuren, zoals men jaren lang heeft gedaan om van oude zwartwit films kleurenfilms te maken. Maar dat is een vrij arbeidsintensief werkje dat toch bepaalde vaardigheden vereist.


Een "slim" filter


Adobe heeft in de nieuweste versie van Photoshop (juni 2021) een neural filter toegevoegd dat zwartwit foto's tracht in te kleuren. Het is dus een systeem dat op basis van wat het "ziet" op een foto, de juiste kleurtinten probeert in te vullen. Je ziet in mijn manier van schrijven dat mijn zinnen bouw rond de woorden "probeert" en "tracht".


Zo zal het systeem vrij makkelijk het gezicht in de foto herkennen en daar een huidachtige tint aan toekennen. Het gezicht is zeer aanvaardbaar. Op de handen ontstaan er vreemde kleur-artifacten. Ook een stuk van de jeans wordt vrij goed herkend. Maar het de trui of het skateboard is een pak moeilijker. Het systeem weet niet welke kleur het skateboard had en moet dus gokken.


De door AI ingekleurde foto
De door AI ingekleurde foto

Hierboven zie je de door de AI ingekleurde foto. Is die perfect? Nee, absoluut niet. Maar het is best wel indrukwekkend dat dit zomaar uit het systeem komt gerold. De AI gaat alsmaar verbeteren. Hoe meer data het systeem te verwerken krijgt, hoe beter het zal evolueren. Het is alweer een stap in de richting van de toekomst.


Neural filters in Photoshop


Het inkleur filter is nieuw in Photoshop 22.4 van juni 2021. Zorg dus eerst dat je een update doet naar de laatste nieuwe versie. Open daarna een zwartwit foto en ga naar het menu Filter -> Neural filters

Je vindt de neural filters in het menu Filter
Je vindt de neural filters in het menu Filter

Kies daarna het filter Vullen met kleur. Het kan zijn dat er een icoontje van een wolkje naast het filter staat. Dat wil zeggen dat Photoshop het filter nog moet downloaden. Klik op dat icoontje. Het duurt even eer het filter is geinstalleerd. Dit hoef je alleen maar de eerste keer dat je het filter gebruikt te doen.


Kies het filter "Vullen met kleur"
Kies het filter "Vullen met kleur"

Enkele seconden later zal de zwartwit foto veranderen in een kleurenfoto. Je hebt aan de zijkant een paar schuifbalkjes waarmee je de omzetting een klein beetje kan aanpassen. Ik vermoed dat er in de toekomst nog meer fijnregelingen en/of plaatselijke aanpassingen gaan bijkomen.


De ingekleurde foto door het AI neural filter van Photoshop
De ingekleurde foto door het AI neural filter van Photoshop

De originele foto vergeleken met de ingekleurde foto
De originele foto vergeleken met de ingekleurde foto

247 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page