Een vraag die me wel heel vaak wordt gesteld : fotografeer je RAW of JPEG? De meeste digitale camera's kunnen hun beelden op twee verschillende manieren wegschrijven op de geheugenkaart. Kies je best voor RAW, voor JPEG of beide?
Ikzelf werk persoonlijk bijna altijd in RAW. Er is maar één situatie waar ik in JPEG werk, en dat is wanneer ik met mijn Finishfoto.be systeem op een sportwedstrijd ga fotograferen. Daar worden de foto's van de camera draadloos naar een computer gestuurd waar ze opgepikt worden om afgedrukt te worden. Daar is geen tijd voor nabewerking. Maar in alle andere situaties werk ik in RAW. Ik leg je hieronder de verschillen uit.
JPEG
JPEG of JPG is een universeel bestandsformaat dat overal op het internet gebruikt wordt
om foto’s weer te geven. In elke camera zit een computertje met een stukje software dat
de data van de sensor uitleest, er een aantal bewerkingen op doet zoals de witbalans
toepassen, verscherpen, contrast aanpassen, de kleuren wat oppoetsen enz. Het is als het ware een mini Photoshop in de camera. Het bestand dat wordt weggeschreven op de geheugenkaart is dus al "ontwikkeld" en kan zo onmiddellijk worden gebruikt.
Dat is meteen één van de grootste voordelen van JPG-bestanden : ze zijn onmiddellijk
bruikbaar. JPG bestanden zijn ook gecompresseerd. Zij zijn softwarematig klein
gemaakt zodat ze niet veel ruimte innemen op de geheugenkaart of harde schijf van je
computer en maken het downloaden van een website makkelijk. Maar dat gaat uiteraard ten koste van de kwaliteit.
Het grootste nadeel is dat de camera dus al bepaalde bewerkingen heeft gedaan, die niet
ongedaan kunnen worden gemaakt. Als door verkeerde instellingen, de camera bvb de
witbalans fout zet, is dit nadien niet meer te corrigeren.
En het tweede nadeel is dat door de bewerking en die compressie door de camera, heel veel informatie verloren gaat die ook niet meer terug te halen is. Zo heeft een JPG bestand een 8-bit kleurdiepte, of 256 tinten van elke kleur (RGB). Een JPG heeft dus een beperkt dynamisch bereik.
RAW
Wanneer je voor RAW kiest, zal de camera de informatie die van de sensor komt, integraal op de geheugenkaart wegschrijven. De computer in de camera gaat het beeld niet eerst bewerken zoals bij de JPG gebeurt.
Elk merk en elk type camera heeft zijn soort RAW bestand. Het is dus geen universeel bestandsformaat. En de meeste apps die gewoon foto's moeten tonen (een browser, je social media app,....) kunnen geen RAW bestanden weergeven.
En dat is meteen het eerste "nadeel" van een RAW bestand. Je bent als fotograaf verplicht om nadien het beeld dus nog bewerken of ontwikkelen op de computer. Je zal het RAW bestand dus via een applicatie als Lightroom, Photoshop, On1 Photo RAW, Luminar AI, .... moeten ontwikkelen en omzetten in een bruikbaar formaat. Ontwikkelen wil zeggen dat je dingen als witbalans, belichting, contrast, verscherping enz... gaat toepassen op je foto. Maar dit nadeel is meteen ook het allergrootste voordeel. In de ontwikkeling kan je het beeld helemaal naar je hand zetten. Je kan je foto levendig of sober, contrastrijk of eerder vlak ontwikkelen. Stond je witbalans fout? Geen probleem. Op een RAW bestand kan je de witbalans instellen zonder verlies. Maar het nabewerken is iets voor gevorderde fotografen.
Een ander voordeel is dat een raw bestand een kleurdiepte van 12-bit of 14-bit heeft. Dus een RAW beeld heeft per kleurkanaal 4096 respectievelijk16384 verschillende tinten. Vergeleken met de JPG (256 tinten per kanaal) bevat een RAW bestand dus veel meer informatie en heeft dus een veel groter dynamisch bereik. Is je foto onderbelicht, dan ga je uit een RAW nog behoorlijk wat details in de schaduwzones kunnen halen, waar die bij een JPG gewoon zwart zijn.
Door die grote hoeveelheid informatie in het RAW bestand, zijn die bestanden wel een pak groter en nemen ze dus veel meer plaats in op je geheugenkaart en op je harde schijf van je computer.
Samenvatting
JPG : makkelijk en snel
+ Compact
+ Direct bruikbaar
+ Universeel
- Bevat minder beeldinformatie => lage kwaliteit
- Minder mogelijkheden in nabewerking
RAW : kwalitatief en creatief, maar vergt extra werk en vaardigheden
+ Bevat maximale beeldinformatie
+ Kan in nabewerking volledig naar je hand gezet worden
- Niet universeel
- Moet nog nabewerkt worden op de computer
- Neemt meer plaats in op geheugenkaart en harde schrijf
Wil je meer weten over digitale fotografie? In mijn e-boek "Digitale Fotografie Handboek' leer je hoe een digitale camera werkt, welke instellingen je best kan gebruiken en hoe je je foto's kan verbeteren door een sterke compositie te maken.
Comentários