top of page

Welkom op mijn blog

Ik deel jullie graag mijn kennis en ervaringen als fotograaf. In deze artikels leg ik concepten uit de fotografie uit, geef ik tips & tricks over bepaalde technieken of tracht ik jou te inspireren om zo ook een betere fotograaf te worden.

Vind je een artikel leuk? Gebruik dan de social media knoppen onder het artikel om het te delen!

Zoeken

Reflecties in je landschapsfoto's

Bijgewerkt op: 3 mrt. 2021


Ga laag met de camera om een mooie reflectie te krijgen
ISO 64, f 18 , 25s

Deze week trok ik naar Blankenberge om foto's te maken van de pier. Het was na vloed, dus de zee trok zich stilaan terug en liet hier en daar plassen achter op het strand. Ideaal voor reflectie-fotografie.


Reflecties werken héél goed in landschapsfotografie. Een mooie reflectie is een kers op de taart in je foto. Om mooie reflecties te maken heb ik 2 tips.


De eerste tip is zorgen voor een lange sluitertijd. Tenzij het volledig windstil is, zijn er altijd rimpeltjes of golfjes op het wateroppervlak. Door gebruik te maken van een lange sluitertijd (meerdere seconden), smeer je die rimpeltjes uit, krijg je een mooi glad wateroppervlak en wordt je reflectie beter. Bij de foto in Blankenberge was het al behoorlijk donker aan het worden en kon ik gewoon met een lage ISO en een dichtgeknepen diafragma naar een sluitertijd van 25s gaan. Wil je een lange sluitertijd bij klaarlichte dag? Lees dan zeker dit artikel over ND filters.


De 2e tip is zoeken naar de juiste hoek om een reflectie te krijgen. De juiste hoek hangt vooral af van de schijnbare hoogte van het object dat je wil spiegelen. Als je redelijk ver van het object staat, is dat schijnbaar redelijk laag. Om in dat geval een goeie weerspiegeling te krijgen, moet je zo laag mogelijk gaan. Wanneer je op ooghoogte fotografeert, kan je (zeker bij een ondiepe plas) de bodem van de plas zien en zie je ook op de rimpeltjes op het water. Door laag boven het water te fotograferen, zie je de bodem niet meer, smeer je de golfjes ook weer glad en krijg je een mooiere reflectie.


Die pier van Blankenberge
Op ooghoogte kijk je op de bodem van de plas, zie je de rimpeltjes en krijg je nauwelijks reflectie.
De pier van Blankenberge
De camera is nu gezakt tot net boven het wateroppervlak, zo krijg je een rustige reflectie.
De pier van Blankenberge 's avonds
Dan is het gewoon wachten tot de lichtjes aangaan voor de perfecte sfeer
Het stuwmeer van Nisramont in een herfst decor
Een windstille dag en 15sec sluitertijd zorgen samen voor een perfecte reflectie.

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page