Reflecties in je landschapsfoto's


ISO 64, f 18 , 25s

Deze week trok ik naar Blankenberge om foto's te maken van de pier. Het was na vloed, dus de zee trok zich stilaan terug en liet hier en daar plassen achter op het strand. Ideaal voor reflectie-fotografie.


Reflecties werken héél goed in landschapsfotografie. Een mooie reflectie is een kers op de taart in je foto. Om mooie reflecties te maken heb ik 2 tips.


De eerste tip is zorgen voor een lange sluitertijd. Tenzij het volledig windstil is, zijn er altijd rimpeltjes of golfjes op het wateroppervlak. Door gebruik te maken van een lange sluitertijd (meerdere seconden), smeer je die rimpeltjes uit, krijg je een mooi glad wateroppervlak en wordt je reflectie beter. Bij de foto in Blankenberge was het al behoorlijk donker aan het worden en kon ik gewoon met een lage ISO en een dichtgeknepen diafragma naar een sluitertijd van 25s gaan. Wil je een lange sluitertijd bij klaarlichte dag? Lees dan zeker dit artikel over ND filters.


De 2e tip is zoeken naar de juiste hoek om een reflectie te krijgen. De juiste hoek hangt vooral af van de schijnbare hoogte van het object dat je wil spiegelen. Als je redelijk ver van het object staat, is dat schijnbaar redelijk laag. Om in dat geval een goeie weerspiegeling te krijgen, moet je zo laag mogelijk gaan. Wanneer je op ooghoogte fotografeert, kan je (zeker bij een ondiepe plas) de bodem van de plas zien en zie je ook op de rimpeltjes op het water. Door laag boven het water te fotograferen, zie je de bodem niet meer, smeer je de golfjes ook weer glad en krijg je een mooiere reflectie.


Op ooghoogte kijk je op de bodem van de plas, zie je de rimpeltjes en krijg je nauwelijks reflectie.
De camera is nu gezakt tot net boven het wateroppervlak, zo krijg je een rustige reflectie.
Dan is het gewoon wachten tot de lichtjes aangaan voor de perfecte sfeer
Een windstille dag en 15sec sluitertijd zorgen samen voor een perfecte reflectie.

1 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
 
Smartphone Fotografie 3D cover.png

Jim De Sitter Fotografie

Sint-Rumoldusstraat 6, 1851 Humbeek (Grimbergen)

+32 476 74 96 37

©2020 door Jim De Sitter Fotografie.

  • Google Places
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn