Welkom op mijn blog

Ik deel jullie graag mijn kennis en ervaringen als fotograaf. In deze artikels leg ik concepten uit de fotografie uit, geef ik tips & tricks over bepaalde technieken of tracht ik jou te inspireren om zo ook een betere fotograaf te worden.

Vind je een artikel leuk? Gebruik dan de social media knoppen onder het artikel om het te delen!

Zoeken

Superresolutie in Lightroom en Photoshop

Adobe heeft de functie "superresolutie" toegevoegd aan Lightroom Classic en Adobe Camera Raw (ACR) het RAW filter van Photoshop. Met die functie kan je de resolutie van je RAW foto 4x zo groot maken. Zowel in de breedte als in de lengte wordt het aantal pixels verdubbeld. Tegenwoordig hebben camera's al behoorlijk veel megapixels. Maar soms kan het al eens nodig zijn om een extreme vergroting van een foto te laten maken.


In deze post test ik voor jullie uit wat superresolutie met je beeld doet.


Verbeteren


In Lightroom kan je de functie inschakelen door op een foto rechts te klikken en dan voor de optie "Verbeteren..." te kiezen. Bij Adobe Camera Raw zit het aan de rechterkant bij de drie puntjes ...


Rechts-klik op de foto en kies de optie "Verbeteren..."
Rechts-klik op de foto en kies de optie "Verbeteren..."

Er zal een nieuw menu openen waar je ofwel enkel de RAW details kan verbeteren, ofwel de superresolutie kan inschakelen. Afhankelijk van de snelheid van je computer kan deze berekening even duren. Lightroom geeft aan hoelang dit ongeveer gaat duren. Indien je wil, kan je het nieuwe beeld stapelen met het originele. Ik heb deze optie niet aangevinkt.


Het menu om de superresolutie te activeren
Het menu om de superresolutie te activeren. De berekening kan even tijd in beslag nemen.


Het resultaat?


Mijn camera is een Nikon D850 die al beelden van 45 MegaPixels produceert. Een superresolutie beeld is DNG van maar liefst 16512x11008px ofwel170 MegaPixels groot. Hou er rekening mee dat dit een héél groot en zwaar bestand is, waar je computer zich hopelijk niet op verslikt!


Maar hoe ziet dat mega groot beeld er uit? Om te vergelijken heb ik nog twee andere methodes gebruikt om mijn beeld te vergroten:

  • Photoshop via Afbeelding -> Afbeeldingsgrootte en daar de optie 200% kiezen.

  • Met de betalende plugin Topaz GigaPixel AI (99,99$)

Om het resultaat te beoordelen kan je best de foto op maximale grootte beoordelen. Ik heb in Photoshop 100% ingezoomd om de screenshots te maken.


200% in Photoshop

Het beeld vergroot in Photoshop. het minst scherpe beeld uit de test.
Het beeld vergroot in Photoshop. het minst scherpe beeld uit de test.

Superresolutie

Het superresolutie beeld is scherper. Maar persoonlijk vind ik het niet meer mooi. Er verschijnen te veel artifacten.