top of page

Welkom op mijn blog

Ik deel jullie graag mijn kennis en ervaringen als fotograaf. In deze artikels leg ik concepten uit de fotografie uit, geef ik tips & tricks over bepaalde technieken of tracht ik jou te inspireren om zo ook een betere fotograaf te worden.

Vind je een artikel leuk? Gebruik dan de social media knoppen onder het artikel om het te delen!

Zoeken

Webp bestanden openen in Photoshop


Het webp bestandsformaat
Het webp bestandsformaat

Je komt ze meer en meer tegen op het internet : foto's in het webp formaat (je spreekt het uit als weppie). Het webp formaat werd door Google ontwikkeld en zorgt ervoor dat foto's nog beter gecomprimeerd worden dan bij jpg. Dit resulteert dus in kleinere bestanden die sneller geladen worden waardoor ook je webpagina sneller wordt geladen. Niet alleen is er een betere compressie, het webp formaat ondersteunt ook animatie, waardoor het ook de animated gif kan vervangen.Niet ondersteund in Photoshop


Wanneer je een foto opslaat van een website (kijk wel even of je de foto zomaar rechtenvrij mag downloaden!), kan je deze niet zomaar openen in Photoshop, want Adobe biedt nog geen ondersteuning voor het webp formaat.


Er zijn online tools waar je je webp foto kan opladen en als jpg of ander formaat terug kan downloaden. Maar waarom een omweg maken als je het rechtstreeks kan?


Gratis plugin


Op Github kan je een gratis plugin downloaden die je toelaat webp bestanden direct in Photoshop te openen. Op deze pagina kan je de laatste versie van de plugin downloaden.


Heb je een Windows computer, kies dan de win_x64 versie. Heb je een Mac, kies dan voor de mac_universal versie. Download het bestand eerst in je download folder. Daarna kan je het op de juiste plaats copieren


Windows

Copieer het .8bi bestand in deze folder :

C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop 2021\Plug-ins\

(Er kan een Windows popup verschijnen die toelating vraagt om in die folder te schrijven)


MacOS

Pak eerst het zip bestand uit en copieer de inhoud naar deze folder :

/Applications/Adobe Photoshop 2021/Plug-ins/

(Bij macOS 10.15 en hoger krijg je de melding dat de ontwikkelaar van de plugin niet gevalideerd is. Je moet de plugin toelating geven door dit commando uit te voeren in een terminal venster:


sudo xattr -r -d com.apple.quarantine /Applications/Adobe\ Photoshop\ 2021/Plug-ins/WebPShop.plugin

Is de plugin geinstalleerd, dan hoef je enkel Photoshop te herstarten en je kan webp bestanden openen.

144 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page