Gedegradeerd naar DX?

In januari 2016 kondigde Nikon 2 nieuwe DSLR camera's aan. Hun vlaggenschip de D5 (een fullframe of FX camera) en zeg maar het kleine broertje : de D500 (een crop- of DX camera).


Ik had op het moment van de aankondiging een D750 in mijn bezit om even mee te testen. De D750 is een FX camera. Professionele kwaliteit, maar in een "consumer"jasje. Dat laatste betekent dat de bediening iets makkelijker en toegankelijker is voor de doorsnee huis,tuin & keukenfotograaf. De pro camera's hebben meer knopjes zodat je minder vaak in de menu'tjes moet duiken, en alle nodige functies altijd binnen handbereik hebt.


Omdat ik al een 5-tal jaar geleden was overgestapt naar FX camera's (ik heb een D700 en een D800), leek de D750 de beste keuze. Dat "ongemak' dat de camera in een consumerjasje zat, zou ik er dan wel bij nemen :-)


Maar dan kwam die aankondiging van de D5 en D500. Een D5 doet elke fotograaf watertanden. Maar 7000€ voor een body... Met de beste wil van de wereld, maar dat kan ik er niet aan geven. En de D500 zag er een praktisch toestel uit... Maar het is wel een DX camera. Kon ik wel "degraderen" van fullframe naar een cropcamera?


Ik heb er een paar nachten moeten over slapen, maar het antwoord was volmondig JA! Voor alle duidelijkheid : ik blijf mijn D700 (in mindere mate) en mijn D800 fullframe camera's gebruiken.


De D800 blijft een super camera, met een enorme hoge resolutie van maar liefst 36 megapixels. voor alles wat in de studio gebeurt, waar ik hoge resolutie beelden nodig heb, of voor alles wat groothoek tot supergroothoek nodig heeft, kies ik voor de D800. En in slechte lichtomstandigheden, waar ik toch wel vaak mee te maken heb (een kerk, een gemeentehuis, enz...) scoort een FX camera goed. De D800 push ik tot ISO 3200 en heb ik nog een heel mooi beeld met niet te veel ruis...


De D800 scoort goed op ISO 3200. Maar de D500 doet het gewoon beter! Deze nieuwe generatie van sensor kan je tot ISO 51200 laten gaan. Geboost kan je tot maar liefst ISO 1300000. Jawel, een ISO van 1,3 miljoen! Die ISO 1,3miljoen : laten we eerlijk zijn : dat is marketing blabla. "we kunnen het", maar er schiet niet veel pixel over tussen de ruis.

Ik heb de camera wel al ingezet op ISO 6400. En ik moet zeggen dat de beelden cleaner zijn dan ISO 3200 op mijn D800 FX camera. => +1 voor de D500


Hoge ISO test : ISO 6400, S 1/250, F 2,8


De D800 maakt enorme hoge resolutie beelden. Maar hij is traag. Niet alleen traag in aantal beelden per seconde (4fps). Maar ook in autofocus. Zeker in bovengenoemde slechte lichtomstandigheden, durft de D800 er al eens naast zitten.

De D500 klopt de D800 hier op alle vlakken:


* Dit is een turbo camera. 10 foto's per seconde. Hij klinkt als een machinegeweer. Dit maakt deze camera uitermate geschikt voor sportfotografie. Met de ingebouwde buffer kan je 39 foto's in burst schieten. Aan 10 beelden per seconde wil dat dus zeggen dat je net geen 4 seconden kan blijven drukken. Dan moet je de actie wel hebben :-)

Heb je super snelle XQD memory cards, dan kan je zelfs 200 foto's in burst maken. Dus 20 seconden full speed. => +1 voor de D500

* De autofocus is totaal vernieuwd. Het autofocussysteem van de D500 is trouwens identiek aan dat van de grote broer D5. 153 autofocus punten, verdeeld over zowat het hele beeldveld. En 99 ervan zijn kruis-focuspunten. Dat wil zeggen dat ze even goed hun werk doen in portrait als in landscape. Met andere woorden. Je kan eender waar in je beeld scherp stellen, zowel horizontaal als vertikaal. En dit gebeurt razend snel en nauwkeurig. Richten, indrukken en er gewoon vlijmscherp op zitten. Dit is echt een plezier om mee te werken. => +1 voor de D500

* En die supersnelle autofocus heb je ook bij zeer weinig licht. Zelfs met een langere lens (70-200mm/f2.8) in een kerk, is het kwestie van richten, afdrukken, en je hebt een scherpe foto. Ik heb de camera nu al enkele weken. En telkens ik heb gebruik sta ik versteld van de prachtige, scherpe beelden er uit komen. => +1 voor de D500


Autofocus test : Een meeuw in volle vlucht : richten en afdrukken

De D500 heeft "maar" 20 megapixels. Vergeleken met de 36 megapixels van de D800 ga ik er inderdaad op achteruit. Alhoewel.... Voor zowat 95% van al mijn werk, is 36 megapixel eigenlijk veel te veel. Wanneer ik foto's aan mijn klanten bezorg, reduceer ik ze meestal. Wie heeft er nood aan foto's van 7360x4912 pixels. Enorm grote bestanden die enorm veel plaats nemen op memorycards en harde schijven. Loodzware bestanden om in fotobewerkingssoftware te verwerken. Geen enkel beeldscherm heeft zo'n hoge resolutie. En hoe vaak worden foto's in hoge resolutie op een A0 formaat afgedrukt of op een grote billboard afgedrukt? Dus is die 20 megapixels een handicap? Eigenlijk niet. Eigenlijk is dat meer dan voldoende.


Daarnaast zitten er een aantal gadgets in de D500, zoals een kantelbaar touchscreen (heb ik al uitgeschakeld), ingebouwde wifi, bluetooth en NFC om je foto's via de vernieuwde SnapBridge app direct naar je smartphone te versturen om zo snel te kunnen delen op social media (werk enkel als je ook JPG beelden maakt, niet met RAW). Leuk, maar heb ik niet direct nodig.


Conclusie : De D500 is een prachtige camera, die op de meeste vlakken eigenlijk mijn D800 FX camera gewoon omver blaast. Is overstappen op DX een degradatie? Absoluut niet! Deze nieuwe generatie DX camera moet technologisch niet onder doen voor de vorige generatie FX camera's. En die 1.5x cropfactor, die neem ik er graag bij. Dat zie ik eerder als een aanvulling op, of een extensie van mijn FX camera's.Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg me op
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Jim De Sitter Fotografie                                                                                                          jim.de.sitter@telenet.be

Sint-Rumoldusstraat 6                                                                                                           +32 476 74 96 3

1851 Humbeek (Grimbergen)                                                                                               www.jimdesitter.be

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon