5 tips voor betere landschapsfoto'sLandschapsfotografie is één van mijn favoriete bezigheden. Om een landschap mooi in beeld te brengen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In deze blog geef ik je 5 tips om betere landschapsfoto's te maken.


  1. Tip 1 : Het landschap zelf Het spreekt voor zich: om een mooie landschapsfoto te maken, heb je een mooi landschap nodig. Wat een mooi landschap is, laat ik in het midden. Dat is een heel subjectief iets. Het is vooral belangrijk dat het landschap jou aanspreekt. Waar vind je mooie landschappen? Ik doe heel veel inspiratie op door andere landschapsfotografen te volgen op sociale media. Zie je een foto die je boeit, zoek de locatie op. Vaak staat die wel vermeld bij de foto. Een andere heel leuke bron om inspiratie op te doen, is Locationscout.net. Daar kan je als fotograaf zelf locaties aanduiden die de moeite zijn om te fotograferen. Heel wat fotografen hebben daar hun mooiste locaties al aangeduid.

  2. Tip 2 : Kies je moment Je kan altijd landschapsfoto's maken. Maar wil je echt topfoto's maken, dan kan je best je moment kiezen. Een heldere zomerse dag, hemels blauwe lucht, en een stralende zon, zijn niet de ideale condities voor een mooie landschapsfoto. De beste tijdstippen zijn "het gouden uurtje" en "het blauwe uurtje". Eerst en vooral: laat je niet vangen aan de naam. Ze duren namelijk geen uurtje, maar hooguit een kwartiertje. Het blauwe uurtje is dat momentje voor zonsopgang of na zonsondergang waar de zon net onder de horizon zit. De lucht kleurt diep blauw, rood of paars. Als er wolken in de lucht hangen, kunnen die ook fel kleuren en het landschap een dramatische sfeer geven. Wanneer de zon vlak boven de horizon zit, noemt men het gouden uurtje. Dus vlak na zonsopgang of voor zonsondergang, kleurt het zonlicht oranje tot rood, is het licht niet meer zo fel en heb je mooie lange schaduwen. Het landschap krijgt die prachtige goudgele gloed. Er zijn heel wat apps die je vertellen hoe laat de zon opkomt of ondergaat. Sommige van die apps zeggen je ook wanneer het gouden- of blauwe uurtje is. Eén van mijn favoriete apps is PhotoPills. Deze app toont op de kaart of in augmented reality ook waar de zon zal opkomen of ondergaan, welke maanfase het is en waar de melkweg zal staan. Ook het seizoen bepaalt hoe een landschap er uitziet. Elk seizoen heeft zijn charmes. Maar toch is timing heel belangrijk. Zo is een bos op zijn mooist bij het begin van de herfst, als de blaadjes verkleuren maar wel nog aan de bomen hangen. Ga enkele weken later als de bomen kaal zijn, en je hebt een totaal ander beeld.

  3. Tip 3 : Zeg je camera in de M-stand Bij landschapsfotografie kan je best volledig controle nemen over je camera. Bij landschapsfoto's kies je best een diafragma instelling ergens in het midden van je bereik. Zet je diafragma niet volledig open, want dan krijg je een te kleine scherptediepte. Wanneer je je diafragma helemaal dichtknijpt (f22 of hoger) krijg je wel heel veel scherptediepte, maar wordt je beeld wat minder scherp. Ergens tussen f8 en f11 zijn de meeste lenzen op hun schepste en heb je een behoorlijk grote scherptediepte. De ISO kies je best zo laag mogelijk, zodat je zo weinig mogelijk ruis op de foto krijgt. De sluitertijd stel je dan zo in dat de belichting correct is. Gebruik je histogram en/of de display van je camera om de belichting te beoordelen. Scherpstellen kan je eventueel nog aan de camera overlaten, als kan je ook hier de touwtjes zelf in handen nemen. Gebruik hiervoor de liveview van je camera. Kies de plaats in je landschap waar je op wil focussen. Zoom het display in op 100% en stel scherp door aan de focusring te draaien.

  4. Tip 4 : Gebruik een statief Een goed en stevig statief is essentiëel bij landschapsfotografie. De sluitertijden kunnen behoorlijk traag worden (afhankelijk van de lichtsituatie van het moment). Het is dan van het grootste belang dat de camera absoluut niet beweegt tijdens het maken van de foto. Met een stevige driepoot blijft je camera stabiel en kan je tot seconden of in extreme gevallen tot minuten lang belichten. Let bij aankoop ervan op de draagkracht van het statief. Koop je statief niet te licht. Een te licht statiefje buigt door onder het gewicht van de camera en is erg gevoelig aan trillingen of bvb de wind. Je hebt statieven in allerlei afmetingen en verschillende materialen. Aluminium statieven zijn perfect, zijn wat goedkoper, maar zijn wat zwaarder (wat op zich interessant is voor de stabiliteit). Een carbon statief is over het algemeen wat lichter, wat interessant is als je het wil meenemen op een wandeling of op reis. Maar de prijs ligt gevoelig hoger dan een alu statief.

  5. Tip 5 : Gebruik een draadontspanner Aanvullend aan tip 4, kan je best een draadontspanner of afstandsbediening aanschaffen voor je camera. Hoe stevig je statief ook is, door op de ontspannerknop te duwen, zal je camera altijd minimaal bewegen of trillen. Wil je absolute scherpte, dan mag je je camera dus niet aanraken. Dit kan je dus door een draadontspanner te gebruiken. Heb je geen draadontspanner? Geen paniek. De meeste camera's hebben een zelfontpanner. De camera maakt de foto pas enkele seconden na het induwen van de ontspannerknop. Door die timer kan de camera eerst volledig stabiliseren voor de foto wordt genomen. Bonustip : Sommige DSLR camera's hebben een Mirror Up functie (MU). Hierbij gaat bij de eerste druk op de knop, de spiegel worden opgeklapt. Dit veroorzaakt ook lichte trillingen in de camera. Pas bij de 2e druk op de knop zal de sluiter zijn werk doen om de foto te maken. Dit levert nog scherpere beelden op.

Gebeten door fotografie? In de webshop vind je het "Digitale fotografie handboek". Een volledige gids om aan de slag te gaan met je fototoestel en je fotografie naar een hoger niveau te tillen.Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg me op
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Jim De Sitter Fotografie                                                                                                          jim.de.sitter@telenet.be

Sint-Rumoldusstraat 6                                                                                                           +32 476 74 96 3

1851 Humbeek (Grimbergen)                                                                                               www.jimdesitter.be

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon