Cadeautips: wat leg je voor een fotograaf onder de kerstboom?

De feestdagen komen er aan. Tijd om cadeautjes te kopen voor elkaar. Maar wat geef je aan iemand die met fotografie bezig is? Ik geef je enkele tips:


Een afstandsbediening Een draadontspanner of afstandsbediening is een heel handig toestelletje om foto's te maken zonder de camera aan te raken. Bij o.a. landschapsfotografie is het extreem belangrijk om haarscherpe beelden te maken. Zelfs wanneer de camera op een stevig statief staat, kan er een kleine trilling ontstaan wanneer je de ontspannerknop van de camera indrukt. Door een draadontspanner te gebruiken, kan je de camera op afstand bedienen en hoef je hem dus niet aan te raken. Er bestaan heel eenvoudige, goedkope afstandsbedieningen die enkel een sluiterknop hebben. Heb je wat meer budget, dan kan je ook een programmeerbare afstandsbediening kopen. Daarmee kan je zelf de sluitertijd instellen of bvb een reeks van opnames (time-lapse) programmeren.

Let op! Elk merk van camera heeft een andere aansluiting. Zorg dat je een afstandsbediening koopt met de juiste stekker voor jouw camera.

Prijs : 20-100€

Een programmeerbare afstandsbediening.

Het e-boek "Digitale Fotografie handleiding" Dit boek neemt je mee in de wondere wereld van de fotografie. Het is het ideale boek voor wie wil starten met fotografie. In het boek leg ik je uit waar die knopjes op de camera voor dienen en welke instellingen je moet gebruiken en waar je moet op letten om mooiere foto's te maken. Er zitten een aantal foto-recepten in die je zo kan toepassen.

Prijs : 24,95€ (bestel het boek in mijn webshop)


Een L-bracket

Op een camera zit onderaan een schroefdraad waarmee je de camera op een statief kan vastschroeven. Dat is perfect... zolang je in landscape stand fotografeert (camera horizontaal). Wanneer je in portrait stand wil fotograferen, dan kan je je statiefkop wel kantelen, maar het is niet evident om de camera dan goed vast te klemmen. Het geheel is uit balans, de camera kan wegzakken, enz... Met een L-bracket kan je de camera zowel horizontaal als verticaal op het statief monteren. Zorg dat je een L-bracket koopt die past op de statiefkop (Arca Swisse is het meest gangbare, maar best even checken).

Prijs: 50-150€


met een L-bracket zet je je camera ook verticaal op statief

Een lensbal

Ze zijn hip tegenwoordig. Je ziet regelmatig lensbal foto's op sociale media verschijnen. De prijs van lensballen is ook enorm gezakt de laatste jaren. Het is echt zo een fotogadget om originele, creatieve leuke beelden te maken.

Tip: wees voorzichtig met een lensbal in de zon. De bal werkt als een vergrootglas en kan bij felle zon brandwonden of brand veroorzaken!

Prijs : 25€


Met een lensbal zet je de wereld letterlijk op zijn kop


Een regenhoes voor de camera

Met je camera in de gietende regen gaan staan.... Water en elektronica zijn niet echt de beste vrienden. Een professionele camera zou daar in principe moeten tegen kunnen (al is het niet aan te raden), maar de standaard camera is daar zeker niet tegen bestand. Wil je toch in de regen fotograferen, dan kan je je camera een regenjasje aantrekken. Je kan een plastic zak over je camera trekken, maar dat is niet zo praktisch. Je bent beter af met een regenhoes. Zo een regenhoes heeft sleuven om met je handen bij de knopjes te komen, een doorzichtig raampje zodat je de display van de camera kan zien en vooraan sluiten ze netjes rond de lens.

Prijs: 15-50€

Een regenhoes houdt je camera droog tijdens een regenbui.

Een schoonmaakset

Een camera, de lens, de sensor... Ze krijgen het allemaal zwaar te verduren en worden vuil na een tijdje. Om je foto's zuiven en scherp te houden, is het belangrijk dat je aparatuur netjes blijft. De camera en lenzen reinigen kan echt iedereen, zolang je maar gebruik maakt van de juiste producten. De sensor reinigen is iets moeilijker, het is wat precisiewerk. Voel je je niet zeker, laat de sensor dan over aan een gespecialiseerde firma of doe hem binnen bij de lokale fotowinkel.

Prijs : 25-50€


Een setje om je camera, sensor en lens te reiningen

Een camerariem

Er wordt bij een camera steeds standaard een nekriem meegeleverd. Maar laten we eerlijk zijn : een camera die op je buik hangt te bengelen is echt niet praktisch. Je kan die riem over je schouder hangen, maar die glijdt er dan af,... Er bestaan andere systemen die veel beter werken. Zo zijn er bvb schouderriemen die echt als schouderriem zijn ontworpen en dus ook netjes blijven zitten (je draagt ze diagonaal over je schouder). Maar mijn favoriet is de Spider Holster. Die draag je op je heup, zoals een cowboy zijn pistool draagt. Het systeem is niet goedkoop. Maar als je vaak lang met je fototoestel rond loopt, valt er letterlijk een hele last van je schouders.

Prijs : 50-250€


Mijn favoriete camerariem: de Spider Holster.

Een voucher voor een cursus

Momenteel worden er helaas geen cursussen gegeven door de huidige corona-situatie. Maar zodra alles weer veilig is, komen er terug cursussen en workshops. Op de planning staan alvast de basiscursus fotografie, workshop flitsfotografie, workshop nachtfotografie en nabewerken in Lightroom en Photoshop. In mijn webshop kan je een voucher van 25€, 50€ of 100€ kopen die dan kan ingewisseld worden bij de boeking van een cursus. Wil je een ander bedrag? Dat kan uiteraard geregeld worden.

Prijs : 25€, 50€, 100€, bedrag naar keuze


Een statief

Een degelijk statief zorgt dat je camera perfect stabiel staat zodat je haarscherpe beelden kan maken. Er zijn verschillende merken en verschillende modellen van statieven. Zorg bij de aankoop vooral dat je een stevig statief koopt. Zorg dat de opgegeven draagkracht van het statief hoog genoeg ligt om de camera/lens te kunnen dragen. De meest gangbare materialen zijn aluminium en carbon. Aluminium statieven zijn heel solide en stevig, zijn relatief goedkoop, maar zijn nogal zwaar. Carbonnen statieven zijn veel lichter, maar voor een stevig carbonnen statief ga je wat dieper in de portemonnee moeten tasten.

Prijs : 100€ ....

Een goed statief is de basis voor haarscherpe foto's

Een ND filter

Met een ND filter of grijsfilter laat je minder licht door in je camera. Het is een techniek die gebruikt wordt om foto's met lange sluitertijd te maken, wat zeker voor landschapsfotografie bijzonder plaatjes oplevert. In deze blogpost vertel ik je hoe je met een ND filter aan de slag gaat.

Prijs : 50-200€
Deze blogpost is niet gesponsord door de merken op de foto's. De meeste foto's zijn me ter beschikking gesteld door Disnet

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg me op
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Jim De Sitter Fotografie                                                                                                          jim.de.sitter@telenet.be

Sint-Rumoldusstraat 6                                                                                                           +32 476 74 96 3

1851 Humbeek (Grimbergen)                                                                                               www.jimdesitter.be

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon