top of page

Welkom op mijn blog

Ik deel jullie graag mijn kennis en ervaringen als fotograaf. In deze artikels leg ik concepten uit de fotografie uit, geef ik tips & tricks over bepaalde technieken of tracht ik jou te inspireren om zo ook een betere fotograaf te worden.

Vind je een artikel leuk? Gebruik dan de social media knoppen onder het artikel om het te delen!

Zoeken

Het Kase "Starglow" filter

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2021

Wanneer je iemand vraagt hoeveel sterrenbeelden er zijn, krijg je heel vaak 12 als antwoord. De 12 sterrenbeelden van de zodiac of dierenriem waarvoor er wekelijks in de tijdschriften door astronomen een horoscoop wordt geschreven. Maar de zodiac zijn de sterrenbeelden waar de zon in de loop van het jaar doorheen schuift. Dat is dus maar een klein stukje van de hemel. De volledige hemel is opgedeeld in maar liefst 88 sterrenbeelden. Iedereen kent toch de Grote Beer, niet? Een deel van die sterrenbeelden zijn tijdens heldere nachten gedurende de loop van het jaar te zien vanuit het noordelijk halfrond. Sommige sterrenbeelden zijn enkel vanuit het zuidelijk halfrond te zien.


De oorsprong van die sterrenbeelden vinden we bij de oude Grieken. Zo'n 5000 jaar geleden was er in het oude Griekenland nog geen Netflix en zaten de mensen ' s avonds gewoon buiten. Er was toen nog geen kunstmatige lichtvervuiling. Ze keken naar boven en zagen duizenden sterren fonkelen. De Grieken probeerden in die sterren beelden te herkennen. En de lokale verteller verzon bij elk beeld dat ze zagen in de sterren wel een sterk verhaal...


Intussen is de lichtvervuiling sterk toegenomen, waardoor zwakke sterren nauwelijks of niet meer te zien zijn met het blote oog. De heldere dominante sterren zijn vaak wel goed te zien, waardoor we de sterrenbeelden kunnen herkennen aan de hemel.


Wanneer je aan astro- of nachtfotografie doet, pikt jouw camera het licht van die zwakkere sterren wel op. Op je foto staan veel meer sterren dan je met het blote oog ziet. En de dominante sterren zijn plots niet meer zo opvallend. Het is dan ook moeilijk om op een nachtfoto de sterrenbeelden te herkennen. Zou het niet tof zijn om de sterrenbeelden op foto te krijgen zoals we ze ervaren met het blote oog?


Nachtfotograaf Alyn Wallace ontwikkelde samen met Kase Filters een speciaal voorzetfilter dat er voor zorgt dat die dominante sterren er echt doet uitspringen.


Kase Starglow Filter. Het sterrenbeeld Orion
Het sterrenbeeld Orion wordt plots heel duidelijk zichtbaar dankzij het Kase Starglow filter

Het filter is een glazen plaatje met een dunne matte coating op. Eigenlijk een stukje troebel glas met een lichte structuur in. Het licht van die fellere sterren zal door dat troubele laagje wat gediffuseerd worden. Het licht wordt wat uitgesmeerd tot een vlekje ipv een puntje. Hierdoor zal de ster minder uitgebrand zijn waardoor de kleur van de ster veel beter tot zijn recht komt.


De foto boven rechts is een combinatie van 2 foto's. Met het filter voor de lens is ook de voorgrond een beetje blurry. De truuk daar is dus om de foto eens met en eens zonder het filter te maken en beide beelden in Photoshop bij elkaar te voegen.

De matte structuur van het Kase Dream Star Effect Astro Filter
De matte structuur van het Kase Starglow filter

Conclusie:

Wanneer je regelmatig aan nachtfotografie doet is dit zeker wel een leuk hebbeding. Het geeft je nightsky foto een extra leuk effect. Maar het filter is niet goedkoop. Voor de 100x100mm versie betaal je 165GBP.


Het eindresultaat. Het Orion sterrenbeeld met het Kase Dream Star filter
Het eindresultaat. Het Orion sterrenbeeld met het Kase Starglow filter
92 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page