Welkom op mijn blog

Ik deel jullie graag mijn kennis en ervaringen als fotograaf. In deze artikels leg ik concepten uit de fotografie uit, geef ik tips & tricks over bepaalde technieken of tracht ik jou te inspireren om zo ook een betere fotograaf te worden.

Vind je een artikel leuk? Gebruik dan de social media knoppen onder het artikel om het te delen!

Zoeken

Hoe fotografeer je de melkweg?

Bijgewerkt op: feb 27


astrofotografie : de melkweg boven Foundry des Chiens in Belgie
De melkweg boven Foundry des Chiens

In een reeks andere posts heb ik jullie verteld hoe je een donkere locatie kan vinden, wat het beste moment is om de melkweg te fotograferen, en hoe je de weersomstandigheden kan inschatten. In dit artikel leer ik jullie hoe je de melkweg fotografeert.


Benodigdheden:

  • Een dslr, systeemcamera of toch een camera die je volledig manueel kan instellen.

  • Een groothoek objectief. Liefst 24mm of minder.

  • Een stevig statief.

  • Een afstandsbediening voor de camera.

  • Een volledig opgeladen batterij en liefst nog een extra reservebatterij.

  • Voldoende plaats op je geheugenkaart.

  • Warme kledij.

  • Een zaklamp.

De voorbereiding op locatie:

Ik raad je aan, indien mogelijk, om de locatie vooraf eens te gaan verkennen en een perfecte spot uit te kiezen voor je shot. Tracht eventueel via Google Maps of Street View al een idee te krijgen hoe de locatie er uit ziet. Kan je de locatie niet op voorhand bezoeken, zorg dan zeker dat je toekomt als het nog licht is. Het is knap lastig om 's nachts de locatie goed in te schatten en het beste plaatsje te zoeken.


Gebruik de Night AR functie van de PhotoPills app om te voorspellen waar de melkweg later die nacht zal staan. Swipe links/rechts over het scherm om door de tijd te scrollen en je ziet hoe de melkweg door de hemel zal schuiven.

PhotoPills night AR to predict the location of the milky way
Gebruik de PhotoPills app om de plaats van de melkweg te voorspellen

Heb je je ideale locatie gevonden, zet je camera dan klaar op je statief. Zorg voor een stevige ondergrond. Je camera moet rotsvast staan aangezien we met heel lange sluitertijden gaan werken.


De 300 regel.

Omdat het licht van de sterren en de melkweg dat ons bereikt héél zwak is, moeten we zoveel mogelijk licht op onze sensor proberen vangen. Waar we overdag met een sluitertijd van honderdsten of zelfs duizendsten van een seconde werken, gaan we bij astrofotografie de sluiter meerdere seconden openen.


Er zijn echter beperkingen aan hoe lang we de sluiter openzetten. De eerste beperking is lichtvervuiling. Niet alleen het licht van de sterren komt onze camera binnen. Maar ook het omgevingslicht. Op héél donkere locaties of door gebruik te maken van speciale filters die straatverlichting wegfilteren, kunnen we op de donkere plaatsen in België tot enkele minuten gaan belichten. Maar zonder filter wordt het vaak al lastig om meer dan 1 minuut te halen.


Een 2e probleem is de rotatie van de aarde. De aarde draait in iets minder dan 24u rond haar as. Dat wil zeggen dat de hemel elk uur 15° verschuift. Je merkt dat niet met het blote oog, maar voor een camera is dat wel degelijk zichtbaar. Hoe langer je brandpuntsafstand van je lens, hoe sneller de sterren door je beeldveld schuiven. Voor sterrensporen is dat een leuk gegeven, maar bij een melkwegfoto wil je dat de sterren mooi, kleine puntjes zijn, geen uitgesmeerde streepjes. Er zijn toestelletjes die d.m.v. een motortje of een mechanisch systeem de camera laten meedraaien met de sterren. Dat noemen we trackers. Maar in dit artikel ga ik daar niet verder op in.


Hoe lang kunnen we de sluiter openen om toch nog aanvaardbare ronde sterren te fotograferen? Er bestaan verschillende regels, maar met de moderne camera met veel megapixels, raad ik de 300 regel aan.


maximale sluitertijd = 300 / (brandpuntsafstand lens x cropfactor camera)


Voorbeeld 1 : een 24mm lens op een camera met 1,5x crop factor:

maximale sluitertijd = 300 / (24 x 1,5) = 8.33 sec


Voorbeeld 2 : een 15mm lens op een full frame camera:

maximale sluitertijd = 300 / (15 x 1) = 20 sec


Camera instellingen:

Zet je camera in de M-stand zodat je volledige controle hebt over de instellingen. De maximale sluitertijd hebben we hierboven bepaald met de 300 regel. Afhankelijk van je lens en camera zal die ergens tussen de 8 en de 25 seconden liggen.

Draai het diafragma van je lens maximaal open, dus kies je laagste f-getal. Een lichtsterke lens is best voor melkwegfotografie. Zo zal een lichtsterke lens met een diafragma f1.4 maar liefst 8x