top of page

Welkom op mijn blog

Ik deel jullie graag mijn kennis en ervaringen als fotograaf. In deze artikels leg ik concepten uit de fotografie uit, geef ik tips & tricks over bepaalde technieken of tracht ik jou te inspireren om zo ook een betere fotograaf te worden.

Vind je een artikel leuk? Gebruik dan de social media knoppen onder het artikel om het te delen!

Zoeken

Hoe fotografeer je de bliksem?

Een onweer na een zwoele zomerdag. Zolang je veilig binnen zit en geen stormschade hebt, is de bliksem toch een van de meest fascinerende fenomenen die er zijn. Maar hoe leg je de bliksem vast op foto?


Maak prachtige bliksem foto's met je Android telefoon
Maak prachtige bliksem foto's met je Android telefoon

Safety First


Eerst en vooral : wees voorzichtig! Zowel voor jezelf als je aparatuur. Onweer gaat vaak gepaard met regen en wind. Ook de bliksem is niet ongevaarlijk. Ga niet in een open veld staan, ga nooit onder een boom schuilen. Een auto is een van de veiligste plaatsen om te schuilen voor een onweer. Maar parkeer hem ook niet onder een boom natuurlijk!


Manueel


Vergeet het! Wij mensen zijn gewoon véél te traag. Wanneer je de bliksem ziet, hebben je hersenen een fractie van een seconde nodig om een signaal naar je vinger te sturen om de sluiterknop in te duwen. Héél misschien heb je nog de laatste kleine uitstervende vonkjes, maar de grote bliksemschicht is al lang verdwenen.


Een tweede mogelijkheid is continu foto's maken met een relatief lange sluitertijd en hopen dat er net een bliksemschicht in je beeld plaatsvindt als de sluiter open staat. Dus kan ook alleen maar als het donker is, zodat je een lange sluitertijd kan gebruiken. Is het onweer nog vrij ver weg, zet dan je diaframa maar helemaal open (zo laag mogelijk f-getal). Komt het onweer heel dicht bij, dan kan je je diafragma wat dichtknijpen want een felle bliksemschicht kan al snel je foto overbelichten.


Zet je camera veilig en droog op een statief, ISO 100, sluitertijd zo lang mogelijk (liefst 30 sec). En je diafragma helemaal open (f2,8 of zo laag mogelijk) als het onweer nog ver is, en verhoog je f-getal als het onweer dichterbij komt. En nu is het kwestie van véél foto's te maken en geluk te hebben.


Met een trigger


Zoals gezegd : wij mensen zijn te traag. Maar elektronica is een pak sneller. Er bestaan speciale triggers die reageren op een plotse lichtverandering. Wanneer de sensor een flits waarneemt, geeft die een puls aan de camera om om een foto te maken.Ikzelf gebruik de Hahnel Captur Pro maar je hebt bvb ook de Miops smart trigger. Het voordeel van een tigger te gebruiken, is dat je ook foto's met een kortere sluitertijd kan maken, dus ook als het nog niet helemaal donker is. De moeilijkheid zit hem vooral in het juist afregelen van de gevoeligheid. De trigger mag niet activeren bij het normale licht enkel bij de extra flits van de bliksem.


Extra tip voor DSLR gebruikers : zelfs al is de elektronica supersnel, jouw camera is dat niet. Bij het maken van een foto moet het diafragma ingesteld worden, de spiegel moet wegklappen en dan pas kan de sluiter opengaan. Dit gaan behoorlijk snel naar menselijke normen, maar voor een bliksem zijn die paar 10-tallen milliseconden te traag. Heb je een Mirror-up functie? Klap dan de spiegel al omhoog. Dat spaart een beetje tijd. Je zal dit wel na elke foto moeten doen.


Foto grmaakt met de Hahnel Captur Pro. ISO 200 - f6,3 - 1/25s
Bliksemfoto gemaakt met de Hahnel Captur Pro. ISO 200 - f6,3 - 1/25s

Met je Android smartphone


Mijn favoriete manier om bliksemfoto's te maken is met mijn smartphone. Je smartphone heb je altijd bij, de kwaliteit is niet fenomenaal maar zeer aanvaardbaar (1920x1080 pixels).

Wat je nodig hebt, is de gratis app Lightning Camera. Download de app in de Google Play store. Sorry voor de iPhone gebruikers, maar de app is enkel beschikbaar voor Android.


Hoe werkt dit? De camera maakt heel snel foto's na elkaar. Ongeveer 30 foto's per seconde. Die foto's worden in een buffertje opgeslagen. Je wacht dus geduldig af tot je de bliksem ziet en duwt dan zo snel mogelijk op de knop. De app laat je de foto's van de laatste seconde zien. De kans is héél groot dat je de bliksem op één of meerder foto's heel mooi hebt staan. Sla die foto op en wacht op de volgende bliksemschicht. Veel succes!
366 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page