Als landschapsfotograaf in het algemeen, en als astrofotograaf in het bijzonder, is een juiste inschatting van het weer heel belangrijk. Om een mooie landschapsfoto te maken is het meestal wel interessant als er wat wolken aan de hemel hangen. Voor een goeie nachtfoto is het minste wolkje fataal.
Om het weer te voorspellen, bestaan er ontelbaar veel apps voor je smartphone. Mijn favoriet is helemaal gratis en heet "Clear Outside".
Wanneer je de app de eerste keer opent, wordt je misschien overweldigd door de grote hoeveelheid cijferjes. Laat je daar vooral niet door afschrikken. In dit artikel overloop ik de belangrijkste gegevens die je nodig hebt om een goed beeld te vormen van de weersomstandigheden.
Clear Outside
Zoals gezegd is dit een app met héél veel cijfertjes, maar er is een handige regel bij het gebruik van de app: groen = goed, oranje = bwa, rood = slecht!
Nu ja, slecht is relatief. Alles hangt er vanaf wat je plannen zijn natuurlijk. Maar de app is oorspronkelijk gemaakt voor astrofotogafen, en die willen een kraakheldere hemel.
Wanneer je de app voor het eerst opent, komt die toestemming vragen om je locatie gegevens te gebruiken. Die zijn uiteraard nodig als je het weer op je huidige locatie wil voorspellen. Wil je dat niet? Geen probleem, de app werkt ook zonder die gegevens.
Het kan zijn dat je op een Android telefoon de melding krijgt dat de app veroudert is en niet goed werkt op je huidige smartphone. Gewoon op OK klikken. De app werkt prima op nieuwere smartphones!
Eerst en vooral gaan we de locatie kiezen voor welke we het weer willen voorspellen. Door op "CURRENT" te klikken, neemt hij de locatiegegevens van je telefoon of tablet (als je hierboven toelating hebt gegeven natuurlijk). Wil je de weersvoorspelling op een andere locatie? Klik dan op LOCATIONS.
Het toevoegen van een nieuwe locatie is een beetje knullig. Ik heb niet gezegd dat het de mooiste en meest gebruiksvriendelijke app was.... Maar wel een functionele :-)
Dus typ de locatie naar keuze in en klik "Search for location". Als de app de locatie gevonden heeft, verschijnt er ,,Belgium (of het land waar de gezochte locatie zich bevindt).
Tik op de ,,Belgium om de locatie een naam te geven.
In het volgende veldje kan je de locatie een naam geven. Is het je thuislocatie, vink dan "Home Location" aan.
We zijn klaar met het instellen van de locatie. Normaal zie je nu het numerieke weerbericht voor jouw gekozen locatie.
De eerste belangrijke informatie die je te zien krijgt over je locatie, is informatie over de lichtvervuiling. Deze locatie heeft een score van 4 op de Bortle schaal. Lees dit artikel om meer te leren over lichtvervuiling en de Bortle schaal. Zoals je ook ziet in het balkje met de Bortle schaal groen gekleurd. En zoals reeds gezegd : in deze app betekent groen=goed.
De volgende balk vertelt je wanneer de zon opkomt en onder gaat, alsook de fase van de maan en wanneer deze opkomt en ondergaat. Wil je aan astrofotografie doen, dan wil je liefst niet te veel maanlicht. Maar meer over de juiste planning voor je astrofotografie, vind je in dit artikel.
Maar wat het meest interessante is voor een nachtelijke astro-sessie, is de zichtbaarheid, de helderheid van de hemel. En dat zie je in het volgend blok. De eerste balk "Sunlight" toont je wanneer er daglicht is (geel). De oranje balkjes zijn het gouden uurtje 's ochtends en 's avonds. En de lichter blauwe balkjes stekken de blauwe uurtjes voor. Maar voor astrofotografie is vooral de zwarte balk belangrijk. De volgende balk toont je wanneer de maan boven de horizon staat. Maar ik ga er vanuit dat we een dag inplannen dat de maan niet prominent aanwezig is.
De laatste 4 balkjes van dit schermpje tonen de hoeveelheid bewolking. De balkjes vertegenwoordigen de lage, midden en hoge bewolking en een samenvatting. Bij deze balkjes willen we een laag cijfer. 0 is geen wolken, 100 is maximaal bewolkt. Wanneer er weinig tot geen wolken zijn, zal de tijdsbalk bovenaan groen kleuren en is het de moeite waard om het er op te wagen.
De app bevat nog veel meer informatie. Hieronder geef ik een oplijsting.
I.S.S. : toont je wanneer het International Space Station over die locatie passeert.
Visibility : een indicatie hoe goed de zichtbaarheid is, hoe ver je kan kijken.
Fog : geef de hoeveelheid mist weer.
Rain : het soort voorspelde neerslag (regen, sneeuw, hagel...).
Chance : de kans op neerslag.
Amount : de hoeveelheid neerslag.
Wind : toont de windrichting en de windkracht.
Frost : hier komt een sneeuwvlokje als het gaat vriezen.
Temp. °C : de effectieve temperatuur.
Feels Like : de gevoelstemperatuur. Niet onbelangrijk! Kleed je warm genoeg wanneer je 's nachts op pad gaat! Zelf op een warme zomerdag koelt het 's nachts meestal flink af!
Dew Point : het dauwpunt. Dit is belangrijk om mist te proberen voorspellen. Wanneer de effectieve temperatuur dicht bij het dauwpunt ligt, en de lucht is vochtig (zie laatste kolom) en er is niet te veel wind, dan is de kans op mist redelijk groot.
Humidity : de relatieve luchtvochtigheid. Voor astrofotografie is een hoge luchtvochtigheid niet zo interessant. Het vermindert de zichtbaarheid. En voor nachtfotografie : zorg voor een lensverwarming bij een hoge luchtvochtigheid, om te voorkomen dat de lens beslaat.
Wil je meer weten over astrofotografie? Zodra de covid situatie het toelaat, geef ik een cursus nacht- en astrofotografie. Daar leer je niet alleen hoe je een nachtshot moet plannen, maar leer je ook het fotograferen en nabewerken van astrofoto's.
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan hier in op mijn nieuwsbrief.
Wil je het hele proces van planning tot eindresultaat leren? Volg dan op 11 maart 2021 mijn webinar : Hoe fotografeer je de melkweg. Schrijf je in via deze link.
Comments