Welkom op mijn blog

Ik deel jullie graag mijn kennis en ervaringen als fotograaf. In deze artikels leg ik concepten uit de fotografie uit, geef ik tips & tricks over bepaalde technieken of tracht ik jou te inspireren om zo ook een betere fotograaf te worden.

Vind je een artikel leuk? Gebruik dan de social media knoppen onder het artikel om het te delen!

Zoeken

Clear Outside: dé weer app voor landschapsfotografen

Bijgewerkt op: feb 27


Clear Outside, the best app for weather forcasts
Clear Outside. De beste weer app

Als landschapsfotograaf in het algemeen, en als astrofotograaf in het bijzonder, is een juiste inschatting van het weer heel belangrijk. Om een mooie landschapsfoto te maken is het meestal wel interessant als er wat wolken aan de hemel hangen. Voor een goeie nachtfoto is het minste wolkje fataal.


Om het weer te voorspellen, bestaan er ontelbaar veel apps voor je smartphone. Mijn favoriet is helemaal gratis en heet "Clear Outside".


Download in de Google Play Store.

Download in de Apple App Store.


Wanneer je de app de eerste keer opent, wordt je misschien overweldigd door de grote hoeveelheid cijferjes. Laat je daar vooral niet door afschrikken. In dit artikel overloop ik de belangrijkste gegevens die je nodig hebt om een goed beeld te vormen van de weersomstandigheden.


Clear Outside

Zoals gezegd is dit een app met héél veel cijfertjes, maar er is een handige regel bij het gebruik van de app: groen = goed, oranje = bwa, rood = slecht!

Nu ja, slecht is relatief. Alles hangt er vanaf wat je plannen zijn natuurlijk. Maar de app is oorspronkelijk gemaakt voor astrofotogafen, en die willen een kraakheldere hemel.


Wanneer je de app voor het eerst opent, komt die toestemming vragen om je locatie gegevens te gebruiken. Die zijn uiteraard nodig als je het weer op je huidige locatie wil voorspellen. Wil je dat niet? Geen probleem, de app werkt ook zonder die gegevens.


Het kan zijn dat je op een Android telefoon de melding krijgt dat de app veroudert is en niet goed werkt op je huidige smartphone. Gewoon op OK klikken. De app werkt prima op nieuwere smartphones!

Bepaal of Clear Outside toegang krijgt tot je locatiegegevens

Eerst en vooral gaan we de locatie kiezen voor welke we het weer willen voorspellen. Door op "CURRENT" te klikken, neemt hij de locatiegegevens van je telefoon of tablet (als je hierboven toelating hebt gegeven natuurlijk). Wil je de weersvoorspelling op een andere locatie? Klik dan op LOCATIONS.

De tab CURRENT geeft de voorspelling voor mijn huidige locatie

Het toevoegen van een nieuwe locatie is een beetje knullig. Ik heb niet gezegd dat het de mooiste en meest gebruiksvriendelijke app was.... Maar wel een functionele :-)

Dus typ de locatie naar keuze in en klik "Search for location". Als de app de locatie gevonden heeft, verschijnt er ,,Belgium (of het land waar de gezochte locatie zich bevindt).

Tik op de ,,Belgium om de locatie een naam te geven.

Zoek jouw locatie en tik daarna op de ,,Belgium

In het volgende veldje kan je de locatie een naam geven. Is het je thuislocatie, vink dan "Home Location" aan.

Geef je locatie een zinvolle naam en sla deze op.

We zijn klaar met het instellen van de locatie. Normaal zie je nu het numerieke weerbericht voor jouw gekozen locatie.